”Det ser förhållandevis bra ut”, säger Anna-Karin Lidström, tillförordnad verksamhetschef på infektionsavdelningen. Foto: SVT

Ljusning för covidvården – lägsta siffran sedan oktober

Uppdaterad
Publicerad

Vid årsskiftet behövde drygt 140 covidsjuka personer sjukhusvård och 16 patienter kämpade för sitt liv på intensiven. Nu ser det betydligt bättre ut med en covidpatient på IVA och 46 personer som får annan typ av covidvård i länet.

– Det är precis vad vi hoppades på, säger Anna-Karin Lidström, tillförordnad verksamhetschef på Akademiska sjukhusets infektionsavdelning.

När den andra coronavågen nådde kulmen i Uppsala län i december låg 20 covidpatienter på centralintensiven och i flera veckor behövde över 100 coronasmittade dagligen vård.

Sedan, från mitten av januari, sjönk inskrivningarna sakta men säkert. I dag är den senare patientgruppen mer än halverad till antalet och på måndagen vårdades en person på Akademiskas intensivvårdsavdelning. 

Coronaviruset i Uppsala

– Det ser förhållandevis bra ut. Med det går upp och ner. Initialt såg vi en snabbt nedåtgående trend, med färre patienter som sökte vård och fler som skrevs ut, men under senaste veckorna ha vi legat på en platå, säger Anna-Karin Lidström.

Att färre patienter vårdas för covid-19 innebär dock inte att trycket på sjukvården har minskat markant.

– Avseende covidvård har det lugnat sig, men på sjukhuset i övrigt är det oförändrad hög press. Det är inte så att vi har tomma platser nu, utan där det tidigare vårdades coronapatienter vårdas nu personer med andra åkommor, säger Anna-Karin Lidström.

Antalet covidpatienter har halverats senaste månaden – kan man andas ut nu?

– Nej, absolut inte. Vi ser hur det ser ut i andra regioner där det på senare tid har blivit en ökning igen. Och vi vet också att det finns muterade virusstammar som innebär en snabbare smittspridning. Det är oroande.

I klippet ovan berättar Anna-Karin Lidström om trycket på vården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet