SVT:s reporter Ellen Pan är rädd för sprutor. Se hur det gick när hon fick sin första vaccindos. Foto: Pontus Stark

Här vaccinerar sig SVT:s reporter – trots spruträdslan

Uppdaterad
Publicerad

I början av coronavaccineringen hände det bara ett par gånger i månaden att patienter svimmade i Stenhagens vaccinlokal i Uppsala. Men nu, när man kommit ner i åldrarna, sker det dagligen.

– Många säger att de är jätterädda och då tar man det extra lugnt, säger Erika Nilsson som är ansvarig på plats.

För att kunna ta hand om personer som känner sig svimfärdiga ska alla patienter sitta kvar i lokalen och vänta i femton minuter.

– Om någon svimmar så kollar vi pulsen, kollar att personen vaknar till igen och tar ett blodtryck. Vi erbjuder lite dricka och låter personen ligga kvar ett tag, berättar Erika Nilsson.

Coronaviruset i Uppsala

Hon betonar dock att antalet svimningar fortfarande är relativt få med tanke på att vaccinlokalen tar emot ca 1 200 personer per dag.

Köer kan skapa oro

Rädsla och nervositet kan öka risken för svimningar. Att komma till en lokal där människor står på rad och vaccineras på löpande band kan dessutom späda på oron, tror Erika Nilsson.

När SVT:s reporter, som själv lider av spruträdsla, ska få sin första dos så sker det under lunchstängningen eftersom det egentligen råder fotoförbud i lokalen.

Se hur det går i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet