Almungeborna måste koka sitt vatten innan det används, i vänta på provsvaren. Foto: TT

Almungeborna uppmanas att koka sitt vatten

Uppdaterad
Publicerad

Något kan vara fel på vattnet i Almunge. Prover har tagits och rekommendationen gäller tills vidare.

Uppsala vatten uppmanar de boende i Almunge att koka sitt vatten ordenligt innan det används. Detta efter att en ”avvikelse” har upptäckts i vattnet på Almunges vattenverk. Denna avvikelse kan påverka kvaliteten på vattnet, konstaterar det kommunala bolaget.

– Det handlar om grumlighet i vattnet. Det kan uppstå av olika partiklar. Det kan exempelvis handla om järn, mangan, sand och alla dessa är helt ofarliga. Men nu har gränsvärdet överstigit, så vi tar prover för att säkerställa att det inte är något farligt, säger Jasmine Eklund, kommunikatör å Uppsala Vatten.

Vattenprover är tagna och nu inväntas provsvaren. Dessa kan komma tidigast nästa vecka.

– Vi kan tyvärr inte säga något mer specifikt än så, utan det är informationen som vi har fått från vårt labb, säger Jasmine Eklund.

Vattentankar kommer att ställas upp, som främst är riktade till verksamheter så som äldreboenden och skola.

Uppsala Vatten rekommenderar

Koka allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning.

Koka upp vattnet i en kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt.

Häll upp det kokta dricksvattnet i väl rengjord kanna, flaska eller annan behållare och låt det svalna. Låt det stå i rumstemperatur eller, gärna i kylskåpet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.