Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Både Lena Ström och Christel Ek är missnöjda med Uppsalahem och anser inte att de har orimliga krav. Spireorna som planterats vid uteplatsen är de inte så glada i. De vill ha lite större uteplatser och framför allt en bättre dialog med Uppsalahem. Mer om det här i klippet. Foto: SVT

Uppsalahem grävde bort deras uteplatser – kan bli pilotfall

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalahem har på flera håll i Uppsala ändrat utseendet på hyresgästers uteplatser. Det här har rört upp känslor, och Hyresgästföreningen överväger nu att driva ett pilotfall i hyresnämnden.

Flera boende i Sala backe är besvikna över att trädäck ersatts av stenläggningar, och att rosenbuskar och träd försvunnit till förmån för mer asfalt och gräsmatta. Flera som SVT har pratat med menar att ändringarna skett utan en bra dialog med hyresgästerna.

– Jag kan förstå att man vill begränsa, men den yta vi har fått ha kvar kan man inte göra något med, säger hyresgästen Lena Ström.

– Det är bara gräs kvar här, vad ska vi göra med det? frågar sig Christel Ek.

– Det här gjordes i samband med en dränering. Flera hyresgäster uppfattade det som att man skulle få sätta tillbaka sin trätrall efter att den lagrats på en inhägnad yta, men så har det inte blivit. I stället har det lagts stenplattor, och här innanför ska hyresgästen hålla sig, säger Lena Nordin, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Har tittat på originalritningar

Linda Ryttlefors, kommunikationschef vid Uppsalahem, beklagar om hyresgäster känner sig besvikna.

– Men i Sala backe har vi  tittat på originalritningar för uteplatserna, och vi har till och med gjort dem lite större efter dränernigen, säger hon.

Linda Ryttlefors vid Uppsalahem förstår att trädgårdsintresserade känner sig uppgivna, men påpekar att alla hyresgäster inte är lika ivriga att sköta blommor och buskar. Och då skapas merjobb för Uppsalahem.

– Vi har hand om flera tusen uteplatser och då måste arbetet kunna skötas rationellt.

Kan bli ett pilotfall

Nu kan frågan skickas vidare till hyresnämnden.

 – Det finns inget som visar vad man har rätt till. Vi ser det här som en villkorsändring som borde ha förhandlats. Jag ska höra med juristerna hos oss nu om vi ska driva det här som ett pilotfall i  hyresnämnden, säger Lena Nordin.

Klippet: Så svarar Uppsalahem på besvikelsen i Sala backe.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostad i Uppsala län

Mer i ämnet