Genrebild. Det långsiktiga målet är att komma ner till fem procent fram till år 2020. Foto: ERIK G SVENSSON/TT

Älvkarleby håller inte mål om sjukskrivningar

Publicerad

Antal procent sjukskrivna i Älvkarleby kommun är högre än vad kommunen satt som delmål. I dagsläget är den totala sjukfrånvaron 6,65 procent jämfört med delmålet på 6 procent.
– Det är ett högt sjuktal, men det tar lite tid, säger Maria Sund, HR-partner i kommunen.

Delmålet på sex procent satte kommunen i början av 2017. Det långsiktiga målet är att komma ner till fem procent fram till år 2020.

I dagsläget ligger den totala sjukfrånvaron i kommunen på 6,56 procent, alltså över det satta delmålet.

– Jag är inte särskilt orolig. Jag tänker att det är ett högt sjuktal, men det tar också tid. Det kräver att man jobbar med tidiga insatser, säger Maria Sund, HR-partner med inriktning på arbetsmiljöfrågor.

Fokus på korta sjukskrivningar

Hon berättar att siffrorna är preliminära och att man i början av nästa år, kommer göra en djupare analys av sjuktalen. Kommunen har under det senaste året fokuserat på att minska sjukfrånvaron i olika yrkesbranscher, med ett hälsofrämjande projekt.

Anställda inom utbildning- och omsorg har högst andel sjuktal.

– Vi har en arbetsgrupp som arbetar med det här tillsammans med medarbetare i de olika yrkesområdena och fackliga företrädare. Där vi fokuserar på den korta sjukfrånvaron. Jag tror det är mest effektivt att stävja den.

Kommer ni klara målet på fem procent till år 2020 tror du?

– Kan inte säga att vi gör det än, vi kommer få jobba hårt så vi ligger närmare det, säger Maria Sund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer