Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Älvkarleby kommun grävde upp sandbankarna i Skutskär – några dagar senare lägger man tillbaka dynerna. Foto: Mattias Boström/privatVisa alla (2)
Visa alla (2)

Älvkarleby kommun skulle rensa bort växtlighet – tog bort hela sanddyner

Uppdaterad
Publicerad

Plötsligt var de böljande sanddynerna vid Sandbankarna i Skutskär borta. Bortforslade av Älvkarleby kommun och upplagda i små högar intill skogsbrynet.

– Vi följer vår skötselplan, säger Bert-Ola Dahgren, samhällsbyggnadschef.   

Skutskärsbon Josefin Eliasson var ute och gick med hunden i det natursköna området Sandbankarna mellan havet och skogen strax utanför centrala Skutskär.

Då upptäckte hon grävmaskiner som var i färd med att forsla undan de böljande sanddynerna och lägga dem i små högar.

– Jag har ju gått här sedan barnsben och reagerade på en gång. Vad var det som var tanken? säger Josefin Eliasson.

”Följer skötselplan”

Älvkarleby kommun menar att grävarbetena var en del av skötselplanen. Men Länsstyrelsen i Uppsala län, som har uttalat sig för tidningen Arbetarbladet, anser att meningen med åtgärderna var att rensa bort viss vegetation, aldrig att ta bort hela dynerna.

På onsdagen var Älvkarleby kommun i färd med att lägga tillbaka sanddynerna. Men växtligheten som binder dynerna och förhindrar att de blåser bort har grävts upp inte bara en – utan två gånger.

– Det finns sätt att göra det här på så att sanddynerna blir kvar. Och det är den metoden vi arbetar efter, säger Bert-Ola Dahlgren, samhällsbyggnadschef.

Vill bevara naturen

Om sanddynerna klarar av de kommande höst- och vinterstormarna återstår att se. Skutskärsborna vill ha sina sanddyner kvar:

– Det kändes fruktansvärt måste jag säga. Jag tycker att det är väldigt viktigt med natur och att vi bevarar den. Det var som att hjärtat gick itu, säger Josefin Eliasson till SVT Uppsala.

Se mer i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer