”De borde absolut inte få göra så här” – hör Amanda berätta. Foto: SVT

Amanda lurades av brevet: ”Ser ut som helt vanlig avi”

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Hyresgästkassan skickar ut erbjudanden som liknar fakturor till privatpersoner, med en medlemsavgift på 590 kronor som ska betalas in senast ett visst datum. När Uppsalabon Amanda fick brevet blev hon rädd för att hamna hos inkasso.

– Det ser verkligen ut som en helt vanlig avi, säger hon.

Enligt egen utsago är Hyresgästkassan en organisation som hjälper sina medlemmar med stöd och råd i bostadsfrågor. Men företaget har tidigare granskats av Hem & Hyra som uppger att huvudmannen bakom företaget har kopplingar till ett tidigare bluffbolag.

Rädd för inkasso

När Amanda fick hem brevet förväxlade hon avsändaren med Hyresgästföreningen och blev rädd för att fakturan skulle gå vidare till inkasso om hon inte betalade.

Efter att ha kontaktat Hyresgästföreningen fick hon dock klart för sig att hon inte hade någon betalningsskyldighet. Det står även i det finstilta på utskicket att något inkassokrav inte kommer skickas ut – men det är för otydligt, menar Amanda.

– De som läser lite dåligt som jag kanske blir rädda och bara betalar in direkt.

Anmälda 45 gånger i år

Hyresgästkassan har anmälts till Konsumentverket minst 45 gånger hittills i år för vilseledande marknadsföring. Det har dessutom gjorts sex anmälningar till polisen de senaste 12 månaderna. Konsumentverket har dock inte inlett något tillsynsärende ännu.

– Det är förbjudet enligt marknadsföringslagen att skicka ut reklam som ser ut som fakturor, säger Malin Thonäng, konsumentrådgivare på Uppsala kommun.

SVT har sökt Hyresgästkassan via mail, men företaget har inte återkommit med svar på våra frågor. På sin hemsida har företaget tidigare skrivit att kritiken mot dem är obefogad och att det rör sig om lögner och smutskastning.

I klippet: Så ser brevet ut

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.