Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ambulerande tivolin känner sig bortglömda Foto: Pontus Stark/SVT

Små tivolin känner sig bortglömda

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har lagt fram ett förslag om att ”stadigvarande tivolinöjen” ska kunna ta emot besökare räknat på antalet kvadratmeter. Landets kringresande tivolin finns inte med i det förslaget – och ser ut att fortsatt omfattas av pandemilagens tak på åtta personer.

– Vi faller mellan stolarna, säger Jonny Berglund, ledamot i Sveriges Tivoliägarförening.

Vanligtvis reser Jonny Berglund land och rike runt med sina karuseller. Men under pandemin har de i stort sett stått stilla. Hans verksamhet omfattas numera av pandemilagen. Skulle han ställa upp sitt tivoli innebär det att det klassas som en offentlig tillställning och därmed är inte fler än åtta personer tillåtna.

– Vi ser ingen framtid som läget är nu, säger Jonny Berglund.

Nya åtgärder – men inte för rörliga tivolin

Från och med i dag börjar särskilda åtgärder för bland annat museer, konsthallar och djurparker att gälla. Det innebär att dessa verksamheter, likt exempelvis butiker och gym, får räkna ut ett maximalt besökarantal kopplat till hur stor yta de har. Regeringen har föreslagit att dessa åtgärder även ska gälla för ”stadigvarande tivolin” och marknader. Ambulerande tivolin finns inte med i förslaget – trots att Jonny och hans kollegor ofta brukar ställa upp sina attraktioner i samband med just marknader.

– Varför skulle inte vi kunna vara med vid en marknadsgata där de står och säljer saker? Jag förstår inte skillnaden, säger Jonny Berglund.

”Faller mellan stolarna”

SVT har varit i kontakt med Folkhälsomyndigheten för att ta reda på varför dessa åtgärder inte föreslagits för ambulerande tivolin. De hänvisar i sin tur till Socialdepartementet som har tagit fram ändringsförslaget.

– Jag har skickat brev till dem utan att få något svar. Det känns som att det här har fallit mellan stolarna och att vi helt enkelt blivit bortglömda. Det finns bara ett 20-tal ambulerande tivolin i Sverige och känslan är att det kan ha med det att göra, säger Jonny.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet