Uppsala kommun är hårdast drabbad i länet. I klippet bemöter äldrenämndens ordförande IVO:s kritik. Foto: SVT

Andra vågen snart lika dödlig som första – trots åtgärder

Publicerad

Antalet dödsfall på länets äldreboenden är snart lika stort under den andra vågen som under den första. Det trots att flera nya rutiner har införts.

Mellan mars och oktober dog 117 personer på äldreboenden i Uppsala län. Under den andra vågen, från oktober fram till den 8 februari, har över 110 personer dött. Statistiken släpar efter så det är möjligt att siffran redan gått om.

Personalen har utbildats i hygienrutiner och kohortvård, anhöriga har inte fått hälsa på, munskydd och visir har blivit standardutrustning. Varför fortsätter de äldre att smittas och avlida?

Coronaviruset i Uppsala

”Oundvikligt”

Enligt Region Uppsalas hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler är det oundvikligt att smitta kommer in på äldreboenden när spridningen i samhället är så stor som den är.

Spridningen anses också vara större under hösten än under våren, men det är svårt att mäta eftersom långt färre testades under den första vågen.

Använder utrustningen fel

En annan förklaring är att de rutiner och den utrustning som införts inte följs och används på rätt sätt.

I en nationell enkätundersökning från fackförbundet Kommunal svarade drygt vart tionde skyddsombud på äldreboenden att anställda inte använt skyddsutrustning på rätt sätt så sent som i januari i år.

Hård kritik från IVO

I förra veckan kom också en rapport från IVO som riktar hård kritik mot tre utvalda äldreboenden i länet. Ett av dem drivs av Uppsala kommun.

Bland annat framkommer att sjuksköterskor har lämnat över kontrollen av patienters hälsotillstånd till omvårdnadspersonal, äldre har hittats avlidna i sina rum och givits palliativ vård utan samtal med läkare.

Äldrenämndens ordförande i Uppsala, Eva Christiernin (S), säger att kritiken bekräftar den bild som coronakommissionen givit och som Kommunal har flaggat för i många år.

Det här är ett år när alla har gjort sitt bästa. Men alla har inte haft förutsättningar att göra det, säger hon.

Vid nästa nämnsammanträde kommer ordföranden lägga fram ett förslag om att inrätta en funktion för välfärdsutveckling.

– Äldrevården måste få kosta pengar, säger hon. Det är dags för det nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet