Andreas, 43, bor i en friggebod med sin son

Uppdaterad
Publicerad

Andreas Glandberger bor i en friggebod på 14 kvadratmeter med sin 15-åriga son. Samtidigt bygger det allmännyttiga bostadsbolaget Uppsalahem över 600 lägenheter i staden. Lägenheter som Andreas inte har råd med, och nu frågar sig vilka de egentligen bygger för.

– Allmännyttan måste ju tjäna allmänheten och inte bara de privilegierade – utan också oss med mera normal lön, säger Andreas Glandberger.

I sex månaders tid har Andreas Glandberger betalat 3.000 kronor i hyra för en friggebod på 14 kvadratmeter. Metrarna delar han med sin 15-åriga son Oskar.

#BOSTADSÖKES

”Det är förnedrande”

– Som pappa vill jag ju ge min son det mest grundläggande: ett hem. Och även om vi skapar en hemkänsla här, så blir det ju inte på det sätt som jag vill. Han kan till exempel inte ta hit kompisar och så. Det är förnedrande som pappa.

Fram till i september bodde Andreas och hans son i en lägenhet i Gränby. Efter att korttidskontraktet gick ut har han sökt med ljus och lykta efter något nytt. Hos Uppsalahem har Andreas lite över ett års kötid.

– För det få man absolut ingenting. Det är bara att glömma, säger han.

Dyra nyproduktioner

För tillfället bygger Uppsalas allmännytta över 600 nya lägenheter. På hemsidan går det att läsa att 44 för tillfället står tomma – majoriteten av dem är nyproduktioner i stadsdelen Stenhagen en bit utanför staden. Men för en tvårummare krävs fem till femtiofyra års ködagar och 9.200 kronor i hyra.

– Det blir ju på sätt och vis en klassfråga, de med högre inkomst mot oss vanliga. För vi har ingen chans att hyra dem, säger Andreas Glandbergar.

”Rimlig hyra”

Uppsalahems vd Mikael Rådegård menar å sin sida att hyran är skälig.

– Ja det är ett rimligt pris. Det är dyrt att bygga. Effekten blir sådan, säger han.

VIDEO: Hör vd:n berätta vad det är som är så dyrt

Men skulle man inte kunna sänka standarden och därmed få ned hyrorna?

– Det beror på vad man menar med att sänka standarden. Ändringar i köksplaner och så sänker bara hyrorna marginellt. Byggkostnaden är densamma, säger Mikael Rådegård.

Vad är det som är så dyrt då?

– Allt! Den sammantagna kostnaden för mark, konsulter, byggmaterial och så är dyr och det kokar ned till hyran.

Uppsalahem – ett vinstdrivande bolag

Enligt Boverket är de största boendegrupperna inom allmännyttan de med låg- och medellåg inkomst. Gruppen med endast förgymnasial eller gymnasial utbildning är också övervägande störst. Men Andreas Glandbergers bild av att allmännyttan skulle vara samhällsbärande i bostadssituationen för dessa grupper delar inte Uppsalahems vd – då allmännyttan ska vara vinstdrivande.

– Vår ambition är att äga, bygga och förvalta bostäder. Med ett samhällsansvar, men med affärsmässiga villkor.

Hur mycket spelar den vinstdrivande delen in?

– I detta fall inte mycket. Den vinst vi gör går tillbaka till bostadsbyggande i Uppsala, säger Mikael Rådegård.

VIDEO: Hör vad vd:n tycker borde göras för att få ned hyrorna

Läget akut

Men läget för Andreas Glandberger börjar bli akut.

– Det här håller inte länge till. Vi går varandra på nerverna. Vi vill så fort som möjligt hitta någonstans att bo.

VIDEO: Se hur Andreas Glandberger bor

Se om du betalar mer i hyra än andra i ditt område

Bor du i hyresrätt, andrahand eller som inneboende? Svara på några enkla frågor om ditt boende och få reda på om du betalar mycket eller lite hyra jämfört med andra – samtidigt hjälper du oss att kartlägga hur det ser ut över hela landet.

Vi vill också gärna höra din berättelse om hur det är att hyra sitt boende, eller dina bäst tips till andra som vill hyra lägenhet.

Gå till Hyrestestet genom att klicka här.

Hur upplever du bostadsmarknaden?

Hyresrätter, bostadsrätter, andrahand, svartkontrakt, soffsurfning. Vi tittar just nu på bostadsvillkoren i Sverige. Hur bor vi, hur ser bristen på bostäder ut och vad får det för konsekvenser? 

Vi vill höra era berättelser, era erfarenheter – hur har bostadsbristen drabbat just dig? 

Hör av dig till oss på bostadsokes@svt.se!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet