Antalet strokedrabbade minskar i länet. Foto: SVT

Antalet strokedrabbade minskar kraftigt i länet

Publicerad

Allt färre drabbas av stroke i länet, det visar statistik från Socialstyrelsen.

Under de senaste tio åren har antalet som drabbas av stroke minskat med 20 procent i länet. Främst rör det sig om livsstilsförbättringar, nya behandlingar och en förbättrad vård som gör att antalet har minskat.

Stroke drabbar personer i alla åldrar, men är mycket vanligare bland äldre än yngre, det är också vanligare att män drabbas.

Under 2016 drabbades 762 personer av stroke i länet, jämfört med 2006 då 957 personer drabbades, enligt siffror från Hjärt-lungfonden.

Bland de fall av stroke som inträffade 2016 avled den insjuknade samma dag i 15 procent av fallen, 26 procent inom en månad och 37 procent inom ett år.

Upptäck stroke med AKUT-testet

Visa

Vid en stroke räknas varje sekund – den som får rätt hjälp i tid har betydligt större chans till både överlevnad och snabbare rehabilitering. Lär dig att identifiera en stroke genom AKUT-testet.
Ansikte: Ansiktsförlamning är ett vanligt symptom. Går det att le och visa tänderna utan att mungipan hänger?  
Kroppsdel: Känselnedsättning på kroppens ena sida kan indikera stroke. Lyft armarna och håll kvar i tio sekunder – faller ena armen ner?  
Uttal: Även sluddrigt uttal eller svårighet att hitta ord är en varningssignal.
Tid: Om något av testen indikerar en stroke – ring 112 omgående.

(Källa: Hjärt-Lungfonden)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer