Foto: SVT

Anti-nazistisk manifestation i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagskvällen hölls en manifestation i Uppsala – mot nazism och för demokrati. Polis bevakade efter förra helgens attacker från Nordiska motståndsrörelsen.

Uppskattningsvis bedöms omkring 300 personer ha kommit till Stora torget i Uppsala för den anti-nazistiska manifestationen – som startade vid 17.30-tiden.

– Det är så skönt att bara möta andra som vill motverka de här elaka krafterna. Då känner man hopp och vi behöver hopp för att kunna motverka nazismen, säger demonstranten Sylvia Krupke.

– Jag tycker det är viktigt att visa motstånd just när man ser att nazisterna och högervågen har gått väldigt mycket framåt i Europa, säger Rickard Fredriksson med ett antinazism-plakat.

”Alla välkomna”

På plats på stora torget ses banderoller skrivet med text så som: ”Krossa rasismen”. Banderollerna är även markerade med det som liknar det autonoma våldsbenägna nätverkets Antifascistiskt aktions logga. Nätverket har funnits i Sverige sedan 1993 och agerar inom de vänsterextrema kretsarna.

Arrangörerna skriver på Facebook-inbjudan till eventet ”NEJ till Nazism på våra gator”:

”Nazismen står inte för alla människors lika värde och heller inte för rätten till fritt tyckande. Det är alltså en antidemokratisk ideologi. [...] Vi välkomnar alla som också värnar om ett demokratiskt samhälle att komma till Stora torget.”

Talare väntas

Manifestationen kom bland annat till efter förra helgens tumult, när en manifestation mot människohandel i Uppsala attackerades av medlemmar ur nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Nordiska motståndsrörelsen. NMR bildades 1997 med aktivister ur Vitt ariskt motstånd.

”Efter helgens händelser vill vi därför arrangera ett möte som visar att vi står upp mot de krafter som hotar vår demokratiska rätt att just mötas och tillsammans manifestera för demokrati”, skriver arrangörerna för kvällens manifestation på Facebook.

Det var under en tillståndsgiven manifestation mot slavhandel i Libyen som NMR dök upp. Enligt vittnen ska NMR bland annat delat ut flygblad. Men kort efter att demonsrationen drog igång ska de stört ordningen och misshandlat en man. Senare under dagen ska ytterligare två personer misshandlats svårt av den nazistiska gruppen. De ska också använt pepparspray.

Offren fick föras till sjukhus för vård. Flera polisanmälningar upprättades gällande misshandel.

Poliser på plats

Organisationen NMR är en våldsbejakande nazistisk organisation och är enligt Säpo en av Sveriges farligaste nazistgrupper.

Kvällens manifestation bevakas av ett stort säkerhetspådrag, med flera polispatruller, polisbilar och ordningsvakter.

Bakom manifestationen står bland annat Uppsalaprofilen Jeanette Escanilla (V) och Patrick Konde, som blev vittne till förra helgens NMR-attack.

Manifestationen avslutades utan bråk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.