Psykiatrins hus på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto: SVT

Arbetsmiljöverket inte nöjt med åtgärder på BUP

Publicerad

Flera brister upptäcktes i arbetsmiljön på barn- och ungdomspsykiatrin på Akademiska sjukhuset.

Arbetsmiljöverket anser inte att arbetsgivarens åtgärder räcker och kräver nu en handlingsplan.

SVT Nyheter Uppsala har under våren berättat om den ansträngda arbetsmiljön inom barn- och ungdomspsykriatin. Under första halvåret sa omkring 15 anställda upp sig från BUP. Och under en utredning i april i år upptäckte Arbetsmiljöverket ett flertal brister, och krävde att Akademiska sjukhuset skulle ta fram en handlingsplan för hur bristerna skulle åtgärdas.

Läs mer: Fortsatt personalkris på BUP

BUP-krisen

Det är främst sjuksköterskor men också psykologer och annan personal som sagt upp sig från sina tjänster vid mottagningen i Uppsala. Detta efter att Region Uppsala stängde yttermottagningarna i Enköping, Östhammar och Tierp sommaren 2016.

SVT Nyheter Uppsala talade tidigare i vår med flera tidigare anställda som vittnade om att en dålig arbetsmiljö är förklaringen till uppsägningarna.

Flera åtgärder gjorda

I slutet av juni meddelade Arbetsmiljöverket att arbetsgivaren har redovisat vissa åtgärder, rapporterar Läkartidningen.

Åtgärderna ska enligt tidningen vara hårdare prioriteringar bland remisser, att åsidosätta vårdgarantin för neuropsykiatriska remisser som inte bedöms som särskilt angelägna, att reducera intygsskrivningen till ett minimum samt att under sommaren låta nya patienter med centralstimulerande läkemedel vänta till hösten.

Inte nöjda med svaren

Men Arbetsmiljöverket är inte nöjt med svaren och kräver att arbetsgivaren ska svara senast den 25 augusti med en komplett handlingsplan. Annars hotar myndigheten att vitet som lades i februari på 100.000 kronor ska utlösas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BUP-krisen

Mer i ämnet