Appen som räddar dig i nöd

Uppdaterad
Publicerad

När du drar ut dina hörlurar skickas ett sms till dina närstående. Med den idén hoppas det Uppsalabaserade företaget Not Alone att ta hem segern i årets UF-företag.

​– Vi har utvecklat en säkerhetsapp som ska skydda människor i nödsituationer. I applikationen lägger man till en kontaktperson och när man ska ta sig någonstans på kvällen eller liknande så aktiverar man Not Alone. Om det sedan händer något längs vägen så rycker du ut ditt headset ur telefonen och då reagerar applikationen med att skicka ut sms till din kontaktperson. Där står det att du är i fara, var du befinner dig någonstans och när det hände så att en närstående vet om att något har hänt och kan agera, säger en av företagarna i Not Alone Sofia Grandin.

Hur kom ni på idén?

– Vi känner oss ofta osäkra när vi går hem om kvällarna. Vi pratade om hur vi kunde motverka det här samhällsproblemet som bara växer.

I mars vann de fem tjejerna från samhällsvetarprogrammet med inriktning beteendevetenskap på Katedralskolan i Uppsala, titeln Årets UF-företag i Uppsala län och nu förbereder de sig inför SM-finalen som går av stapeln 11-12 maj på Älvsjömässan i Stockholm.

– Det finns fördelar med en sådan här app men också nackdelar. Det kan vara så att den kontaktperson man valt inte har telefonen påslagen. Eller att man själv befinner sig på en plats där man inte har kontakt, säger en polis SVT har pratat med. ​UF som står för ung företagsamhet är en rikstäckande organisation som utbildar grund- och gymnasieelever i att starta och driva ett eget företag. Genom dem har många gymnasielever under ett års tid fått möjlighet testa och utveckla sin företagsidé.

På polisen välkomnar man utvecklingen men uppmanar också till viss försiktighet.

– Det finns fördelar men man ska ha klart för sig att det även finns nackdelar. Det kan ju vara så att den som det här sms:et går till kanske inte har sin telefon påslagen eller att man själv befinner sig på ett ställe där det inte finns någon täckning. säger Christer Nordström på Uppsalapolisen.

Vem ska använda den här?

– I början var vår målgrupp unga tjejer och killar men när vi har kommit ut och mött näringsliv och användare så har vi  märkt att behovet är mycket större än så. Vår app fungerar för alla, såväl farmor i svampskogen som för mig när jag ska gå hem på kvällen, så vem som helst kan använda appen, säger Sofia Grandin.

Hur laddar ni inför finalen?

– Vi förbereder oss genom att öva på vår pitch och hur vi ska sälja in idén för juryn. För det har vi tagit hjälp av en retorikcoach Lina Horndahl som hjälper oss med vad vi ska säga, hur vi ska framföra det med kroppsspråk och så vidare, säger Sara Juto på Katedralskolan.

* UF=Ung företagsamhet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.