Arkeologi gör plats för Enköpings första höghus

Uppdaterad
Publicerad

Ett åtta våningar högt bostadshus ser ut att ersätta det rivna stadshotellet i Enköping. Nu har kommunen tagit beslut om att se över detaljplanen för att möjligöra byggandet.

För fyra år sedan revs stadshotellet i Enköping, och sedan dess har inget hänt på rivningstomten. Både länsstyrelsen och förvaltningsrätten har beslutat att platsen ska genomgå en arkeologisk undersökning. Kostnaden för utgrävningen på cirka tolv miljoner kronor ska betalas av markägaren Peab.

Det sätter inte bara byggbolaget utan också politikerna i ett dilemma. Byggbolaget har räknat ut att om den ekonomiska kalkylen ska gå ihop måste antalet lägenheter i det planerade nybygget ökas från 24 till 35. Det innebär också att antalet våningar på det nya huset skulle bli åtta, vilket är fem för många.

Så för att få bort gropen och staketet runtomkring måste nu politikerna se över detaljplanen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadshotellet i Enköping

Mer i ämnet