Siri Strand har tillsammans med Emma Westas Rödin från Pillerpodden tagit emot samtal från oroliga ungdomar. Foto: TT/SVT

”Barnen vill inte leva om de kostar för mycket”

Publicerad

Efter beskedet om att psykosavdelningen 114 i Ulleråker läggs ned har många oroliga ungdomar hört av sig till duon bakom Pillerpodden.
– Det här är akut, det handlar om barns liv, säger Siri Strand från Pillerpodden.

Tillsammans med Emma Westas Rödin driver Siri Strand podcasten Pillerpodden, som följs av tusentals och som uppmärksammar hur det är att leva med psykisk ohälsa.

Sedan beskedet om nedläggningen av mellanvårdsavdelning 114 har ett tiotal ungdomar, men även patienter, hört av sig till dem. Trots att psykosavdelningen är till för personer över 18 år oroas även de unga över att den försvinner.

– De undrar ”vad händer om jag fyller 18, ska de låsa in mig då?” och säger att ”jag vill ändå inte leva om jag ska kosta för mycket”. Det här är allvarliga kommentarer och vi har ställt in allt annat arbete under dagen för att försöka lugna ungdomarna, säger Siri Strand.

Läs mer: Beskedet: Nu stängs psykosavdelningen

”Risk för ökade kostnader”

Pillerpodden har försökt nå verksamhetschefen för psykiatri på Akademiska sjukhuset. Man vill få så mycket information som möjligt om vad de mobila teamen, som avdelningen ska ersättas med, kommer att innebära. Och så vill man nå ut med den informationen och lugna dem som är oroade.

– Det är många som är upprörda över att de inte har fått information om det här. Det är ju juluppehåll och avdelningen är stängd, och det mobila teamet finns inte än. Och det är just under julen som många mår så dåligt.

Det mobila teamet skapar också oro eftersom man är rädd att hemmet, som är den plats där man kan få vara frisk och trygg, inte längre får vara det, utan att den blir ångestladdad.

– Och risken är att den här effektiviseringen istället leder till ökade kostnader då det blir ett högre tryck på till exempel akutvården eller öppenvården, säger Siri Strand.

Tappar framtidshopp

Men det är framför allt framtiden som oroar ungdomarna, säger Siri Strand.

– De känner att deras liv än en gång ses som en kostnad och inte en investering, det är många som tappar framtidshopp och det är väldigt allvarligt.

Siri Strand vill betona att man från Pillerpoddens sida tror på vården, men att man är kritisk mot de effektiviseringar som görs från politiskt håll.

– Det här är akut, det handlar om barns liv, om barn som hoppar framför tåget. Men det psykiska ses inte lika allvarligt som det somatiska. Det är så tabufyllt och skambelagt att det inte pratas om det och vi vill att det lyfts, för inget barn ska behöva dö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer