Genrebild. Foto: TT

Åtalas för att ha stulit hundratals fåglar

Uppdaterad
Publicerad

En 24-årig man åtalas vid Uppsala tingsrätt för grovt rån. Bytet: bland annat 150 fåglar.

Händelsen inträffade i slutet av januari på en adress i Uppsala och enligt åtalet ska mannen, en 24-åring, med hjälp av hot och våld tvingat till sig omkring 150 fåglar av en djuruppfödare – samt kontanter och en telefon vid det rån han nu åtalas för.

Det sammanlagda värdet på bytet ska enligt stämningen uppgå till omkring 60 000 kronor.

Rånet ska enligt åklagaren ha begåtts tillsammans med andra, dock åtalas nu enbart 24-åringen – då polisen inte kunnat gripa och knyta några andra till brottet.

Hotade med pistol

Enligt åtalet ska gärningsmännen ha burit en pistol och hotat målsäganden genom att rikta den mot dennes huvud, samt binda målsäganden med buntband. Under denna tid ska även offret ha tvingats ha en platspåse på huvudet och varit fastbunden med sladdar kring ben och huvud.

Flera slag ska även ha utdelats mot offret. Brottet bör bedömas som grovt då gärningsmännen visat synnerlig råhet menar åklagaren.

Övergrepp i rättssak

Vid tillfället ska även offret ha hotats:

”NN visade upp och lämnade över en skarp 9 mm patron till målsäganden samt uttalade att målsäganden skulle dödas om han ringde polisen”, går det att läsa i åtalet – vilket resulterat i att mannen även åtalas för övergrepp i rättssak.

I åklagarens bevisning finns vittnesmål samt teknisk bevisning. Åklagaren yrkar på att mannen, som inte är svensk medborgare, ska utvisas ur landet.

Mannen har suttit häktad sedan början av februari. Han nekar till brott. Alla fåglar är fortfarande inte återfunna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.