Arkivbild. Foto: TT

Våldtäktsman våldtog igen

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern döms till fyra år och sex månaders fängelse efter att han våldtagit och misshandlat sin sambo upprepade gånger. Mannen är också dömd för våldtäkt sedan tidigare, och var villkorligt frigiven från sitt förra fängelsestraff.

Mannen i 30-årsåldern döms vid Uppsala tingsrätt för att ha våldtagit och misshandlat en kvinna som han var sambo med vid tidpunkten.

Mannen tillfogade kvinnan vid upprepade tillfällen skada genom att både använda händer och tillhyggen – riktade mot både kropp och ansikte. Skadorna som kvinnan tillfogats var bland annat en fraktur i revbenen samt blåmärken och värk. Handlingarna innefattade bland annat strypgrepp, slag och sparkar.

Var villkorligt frigiven

Under tiden för brotten var mannen också på prövotid från sin villkorliga frigivning från ett tidigare fängelsestraff.

I sin bevisning hade åklagare ett digert material, bland annat konversationer från parets sms-trafik. Där går det att läsa bland annat:

Målsägande: ”Älskling jag försöker vara en så bra flickvän mot dig som jag kan. Jag vill dig inget ont. Jag älskar dig. Du är det enda jag vill ha. Gör allt jag kommer på för att du ska må bra. Gör allt du säger. Jag är dig trogen.

[...] Jag är bara rädd... rädd för att jag gjort dig ledsen och arg. Rädd över att du kommer göra mig ont tillbaka.”

Den nu dömde mannen svarar:

Gärningsmannen: ”Du får helt enkelt tänka vad du vill i livet. Om det är ett liv med mig du vill ha så borde du göra allt för att jag ska förlåta dig. Allt!!! Men om jag inte är så viktig och vårt förhållande inte är så viktigt så kan du springa och gömma dig och inte vara beredd att ta skit för att du svikit mig och ljugit. Du får helt enkelt tänka om jag är värd det. För mig finns bara ett svar och det är inte att springa.”

Döms för flera brott

Åklagaren har också haft detaljerade beskrivningar av händelserna, samt utlåtande från läkare som undersökt kvinnans skador.

Mannen döms för våldtäkt, flera fall av grov misshandel, grov kvinnofridskränkning och dopningsbrott. Påföljden blir fyra år och sex månaders fängelse. Brotten har skett mellan 2015 till 2017.

Mannen ska också utbetala ett skadestånd till kvinnan på 310.000 kronor.

Mannen har medgivit vissa omständigheter i ärendet, men förnekat andra.

Den 30-åriga mannen har suttit i häktet januari 2017, och ska enligt domen också sitta kvar där fram tills att domen vunnit laga kraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.