Warhol-tavlan ska gå under klubban vid Uppsala auktionskammare. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Warhol-målning låg gömd i ett rör – nu säljs den i Uppsala

Publicerad

”Absolut Warhol” skapades 1985 och har sedan dess funnits i en privat samling. Nu ska den säljas vid Uppsala auktionskammare med ett utropspris på mellan 15 och 20 miljoner kronor – det högsta utropspriset i företagets historia.

– Det känns väldigt kul att kunna presentera det här verket på marknaden där det har varit bortglömt under så lång tid. Det är en sensation att ett verk av Andy Warhol som har legat rullad i över 30 år upptäcks så här, säger Magnus Bexhed som är vd på Uppsala auktionskammare.

Andy Warhols konstverk ”Absolut Warhol” flögs till Sverige i juni 1985. Fram tills i år har den funnits i Curt Nycanders privata samling, där den blev liggande i sitt transportrör. Han var vice vd i Vin & Sprit AB och en av nyckelpersonerna bakom den internationella lanseringen av Absolut vodka.

– Vi blev kontaktade av ägarfamiljen. Eftersom den var rullad ville man ha professionell hjälp att öppna den, berättar Magnus Bexed.

Var i perfekt skick

Den togs till en av Sveriges främsta konservatorer där den rullades upp och visade sig vara i perfekt skick.

– Jag tror att alla blev väldigt glada. Det är en sensation och jättekul att få vara med och återupptäcka den efter över 30 år, och sedan få uppdraget att sälja den, säger Magnus Bexed.

I december ska den bjudas ut till försäljning hos Uppsala auktionskammare. Utropspriset blir mellan 15 och 20 miljoner kronor. Innan dess ska den visas i Uppsala, Stockholm och New York.

– Det är det högsta utropet i Uppsala auktionskammares historia, säger Magnus Bexed.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Warhol-tavlan ska gå under klubban vid Uppsala auktionskammare. Foto: SVT
Uppsala auktionskammare har monterat målningen på sin ursprungliga spännram från New York. Foto: Daniel Wahlberg/Uppsala auktionskammare