Sandra Reis. Foto: SVT

”Att ens barn vill ta livet av sig är det värsta jag varit med om”

Uppdaterad
Publicerad

Ökade kötider och svårt att få hjälp. BUP har under lång tid kritiserats hårt i länet. En av kritikerna är Sandra Reis som i två års tid fick vänta på en ADHD-diagnos för sin son.

Olivers mamma Sandra Reis tog tidigt kontakt med BUP med förhoppningen om att få hjälp när sonen blev allt mer utåtagerande. Svaret lät dock vänta på sig. I två och ett halvt år närmare besämt.

– Som vi kämpade för att få hjälp. För att få träffa en psykolog och höra om Oliver hade en diagnos, sade Sandra Reis i början av 2018.

BUP-krisen

Ett år senare

Nu, ett år senare, gör SVT Nyheter Uppsala ytterligare ett besök. Revisorer har nu granskat BUP och riktat svidande kritik.

– Det känns skönt att det äntligen finns på papper att det inte stått rätt till med BUP så att det nu kan göras något åt det, säger hon.

Psykisk ohälsa bland barn och unga vuxna ökar i länet

  • Hos de yngsta, upp till 17 år, är ökningen 67 procent på tio år visar Siffror från Socialstyrelsen.
  • Skillnaderna i kommunerna är marginella. Från omkring 8 procent till omkring 11 procent.
  • Värst drabbad är gruppen unga kvinnor mellan åldrarna 18-24. Där mår 84 procent dåligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BUP-krisen

Mer i ämnet