Foto: TT

Det komplexa avgörandet om slutförvaret i korthet

Uppdaterad
Publicerad

Är metoden att slutförvara det använda kärnbränslet i Forsmark säker? Detta är det som gäller.

I dag lämnade Mark- och miljödomstolen (MMD) sitt yttrande till regeringen, som ska fatta det avgörande beslutet, gällande slutförvarsmetoden med kopparkapslar. Domstolen bedömer att det behövs ytterligare underlag om kapseln – för att slutförvaret ska kunna tillåtas helt. Det finns en överhängande osäkerhet kring kapslarnas hållbarhet.

Dock godkände de den eventuella placeringen av anläggningarna i Forsmark och i Oskarshamn. Men säger alltså nej till metoden.

Slutförvaret i Östhammar

Detta handlar det om

Dagens avgörandet gällde både om metoden att förvara kärnavfallet är säker, och om anläggningarna i Östhammar och Oskarhamn kan byggas utan att miljön på platsen förstörs.

Knäckfrågan i domstolen har varit om bygget kan ske på ett miljösäkert sätt, och om naturvärdena kan bevaras. Vid Forsmark finns hotade gölgrodor, orkidéer och vattensalamandrar.

Inkapslingsanläggningen vid kraftverket i Oskarshamn bedömdes i samma ansökan. Det produceras cirka ett drygt halvt ton använt kärnbränsle om dagen, så det handlar om tusentals ton. Idag finns redan 6.500 ton i det tillfälliga förvaret CLAB.

Kritiken

Forskare vid KTH, Kungliga tekniska högskolan, anser att det finns en risk att kapslarna korroderar, eller rostar, även i den syrefria miljön när det finns vatten och salter. Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning (MKG) litar inte på att förvaret kommer att hålla i 100.000 år.

De anser även att läget vid kusten är dåligt. Om det läcker radioaktivitet riskerar det att komma ut via grundvattnet i Östersjön. MKG vill istället att alternativet med djupa borrhål utreds. Då förvaras avfallet 3-5 km ner i urberget där grundvattenföringen är minimal. Men i dagsläget är SKB:s kopparkapslar enda alternativet.

Platsen

Vid Forsmark finns bra berget. Det är torrt och utan sprickor. Men det fanns många andra platser med bra berggrund. Kritikerna menar därför att platsen valts för att den är mest praktiskt – SKB äger marken, kärnkraftverken ligger där och där finns redan tillfälliga förvar av radioaktivt materiel och avfall.

Platsen är inte bäst. Men mest bekväm menar kritikerna. Kommunens och lokalbefolkningens inställning har också påverkat valet. Andra kommuner som Tierp, Malå och Storuman valdes bort efter folkligt motstånd.

Opinion

En enkät som SKB gjort visar att Östhammarsborna är positiva till att placera förvaret där. Även kommunpolitikerna är för. Det finns en vana av kärnkraft, och man lockas av nya arbetstillfällen. Det kan ge mellan 500 och 700 jobb under byggtiden i 10 år. Sedan runt 200 jobb under driften.

Även om regeringen i slutändan godkänner metoden, måste de lokala krafterna vara med på tåget. I Östhammar ska man även folkomrösta den 4 mars innan fullmäktige beslutar den 27 mars. I Oskarshamn fattas beslutet av kommunpolitikerna, som överlag är positiva.

Regeringen beslutar

Om det blir ett ja från regeringen tar det minst 10-15 år innan förvarets första delar är färdiga. Någon gång efter 2030 kan det då kunna börja fungera.

Men huruvida det blir ett slutförvar eller inte är en fråga som regeringen framöver måste ta ställning till. Med ett ja från tillsynsmyndigheten Strålsäkerhetsmyndigheten och ett nej från Mark- och miljödomstolen som underlag.

Så vill SKB förvara kärnavfallet

Metoden kallas för KBS-3 och bygger på tre skyddsbarriärer: kopparkapslar, bentonitlera och det svenska urberget.

Avfallet läggs i fem meter höga kapslar av fem centimeter tjock koppar. Kapslarna placeras i ett gruvliknande system 500 meter ner i urberget i Forsmark i Östhammars kommun i anslutning till kärnkraftverket. Kapslarna bäddas in i bentonitlera som ska fungera som en buffert och skydda kapseln mot korrosionsangrepp och mindre bergrörelser. Tunnlarna försluts och slutförvaret ska sedan vara säkert under minst 100.000 år.

Kritiker menar att kopparkapseln kan ”rosta” sönder inom 1000 år. De varnar även för att det även kan bildas sprickor i kapseln av rörelser och det höga trycket. Det finns även en risk att grundvatten för med sig radioaktivitet upp till ytan om kapslarna läcker menar de.

För närvarande mellanlagras allt använt kärnbränsle i Clab i Oskarshamn. Finland beslöt 2015 att bygga ett slutförvar enligt den svenska metoden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slutförvaret i Östhammar

Mer i ämnet