I Lötsjön i Länna är algblomningen över. Foto: TT(arkivbild)

Fritt fram att bada vid Borgardalsbadet i Länna igen

Uppdaterad
Publicerad

Det går bra att bada vid Borgardalsbadet i Länna igen, enligt Uppsala kommun. Sedan mitten av juni har kommunen avrått från bad i tre av kommunens sjöar på grund av algblomning, men avrådan för Lötsjön gäller inte längre.

Att avrådan från bad hävs vid badet i Länna lär komma som en lättnad för många i sommarhettan.

Den 17 juni kom en ovanligt tidig avrådan från bad i de tre sjöarna Ramsen, Trehörningen och Lötsjön. Algblomningen är nu över i Lötsjön, men pågår ännu i Trehörningen och Ramsen vilket påverkar besökare till Fjällnora och Fjällnora naturistbad.

Kallare väder hjälper

Om man badar när det är algblomningen kan man drabbas av hudirritation. Det kan också vara farligt om man råkar svälja vattnet eftersom det kan innehålla gifter. Barn och djur är extra känsliga och ska därför varken bada, vara vid strandkanten eller dricka vattnet. Uppsala kommun undersöker de kommunala badplatserna ungefär var tredje vecka under sommaren.

– Algblomningen försvinner bland annat när näringen i sjön tar slut för algerna. Man säger att det blommar över när näringen är förbrukad. Sedan kan vädret hjälpa till för att en algblomning ska försvinna, t ex när det blir kallare, molnigare och det blåser, har Heike Kaden miljöinspektör vid Uppsala kommun, tidigare sagt till SVT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fiske går bra i Fjällnora, men just nu avråder kommunen från att bada. Algblomning kan göra att de som badar förgiftas, oftare barn än vuxna. Hör mer om badbakslaget i klippet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.