Foto: Sebastian Pircher

Både teater och opera på stadsteatern

Publicerad

På lördag kväll är det premiär för Carmen på Uppsala stadsteater. Klassisk opera blandas med elektronisk musik i 1800-talsoperan som här utspelar sig i nutid.

– Det här är nåt som aldrig gjorts tidigare, säger teaterchef Petra Brylander som så många andra känner av premiärnerverna inför lördagen.

Uppsala stadsteaters uppsättning av Carmen innehåller Bizets klassiska musik framförd av operasångare, men den blandas med elektronisk musik och jazz. Ensemblen består delvis av teaterns fasta ensemble. Även bland dem finns det en ”crossover”, nämligen nyanställda Frida Österberg. Hon har ett förflutet som operasångare och gick ut teaterlinjen i våras.
Frida Österberg känner starkt för Carmen.

Foto: SVT/Märta Gross Hulth

– Jag försöker tänka att det inte är så heligt, att det är vilken rollgestaltning som helst. Men jag vill så gärna försvara henne. Jag vill att man ska känna med henne och stå på hennes sida. Jag älskar Carmen, hon finns i mitt hjärta.

”Exploderande kvinnligt mirakel”

Regissören Anna Bergmann kommer från Berlin och har beskrivits som ”det exploderande kvinnliga miraklet på Tysklands teaterscen”. Hon har satt upp en rad klassiker och även samarbetat med Petra Brylander på Malmö stadsteater.

Regissör Anna Bergmann har beskrivits som ”det exploderande kvinnliga miraklet på Tysklands teaterscen”. Foto: Privat

– Hon plockar in den europeiska teatern in på vår teater vilket blir ett jättespännande möte. Vad Anna faktiskt gör här är att hon tar Carmen på allvar. I nästan alla operor dör någon, tyvärr oftast en kvinna. Här dör hon verkligen, så det finns en otroligt stark realism som tar tag i publiken. Det är inget operakonfetti utan som Carmen kanske skulle ha varit på riktigt i dag, menar Petra Brylander. 

Här kan du se hela inslaget om Carmen på Uppsala stadsteater

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer