Foto: Ramin Takmoli/SVT

Stökiga badgäster ett problem för kommunen – ”Försöker grilla korv på bojarna”

Uppdaterad
Publicerad

Att hålla Uppsala kommuns 21 badplatser säkra innebär mycket jobb varje sommar. Och stökiga badgäster är ett problem.

Det är markägaren som ansvarar för säkerheten på badplatserna runt om i Sverige. För Uppsala kommun innebär det daglig tillsyn.

– De största badplatserna får vi åka till varje dag, de mindre får besök en gång i början av veckan och en gång i slutet. Vi håller rent, men framför allt kollar vi så att bryggor och livbojar inte är trasiga, säger Joakim Jansson, driftledare på Uppsala kommun.

Joakim Jansson Foto: SVT

Många livbojar saboteras

Enligt bestämmelserna ska kommunen vara generös med livbojar, på Storvadsbadet finns till exempel fyra stycken. Men livbojarna saboteras ofta, varje säsong måste mellan 20 och 30 stycken bytas ut.

– Folk kastar ofta i dem i vattnet, och i en del fall dyker de upp igen och hängs tillbaka. Men det händer också att badgästerna försöker att till exempel grilla korv på bojarna – och det brukar vara ganska lönlöst, säger Joakim Jansson.

Många som drunknar är onyktra

Något annat som är viktigt för säkerheten är att badgästerna håller sig nyktra: Hälften av alla svenskar som drunknar har alkohol i kroppen. Försäkringsbolaget Trygg-Hansa vill få ned den siffran och har därför i veckan installerat alkoholmätare på tolv badplatser runt om i landet, bland annat på Lyssnaängsbadet utanför Uppsala.

Foto: Ramin Takamoli/SVT

– Vi har valt platser där det ofta brukar vara fest och mycket folk i rörelse, säger Alexandra Gahnström på Trygg-Hansa.

Alkoholmätaren kopplas ihop med din mobil och en app talar om hur många promille du har i kroppen.

Alexandra Gahnström. Foto: Ramin Takamoli/SVT

– Vi vill informera och få folk att tänka på att det faktiskt är farligt att bada med alkohol i kroppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.