Mobilappar med videochattfunktioner används för att begå sexualbrott mot barn. Foto: SVT

Barn ofredas sexuellt via videochattappar: ”Stort mörkertal”

Uppdaterad
Publicerad

Flera appar som erbjuder videochattfunktioner har använts av vuxna för att begå sexualbrott mot barn.

Både Uppsala ungdomsjour och polisen menar att antalet anmälningar inte speglar verkligheten.

– Det finns ett stort mörkertal, säger polisens gruppchef Emma Vangstad.

Emma Vangstad, tillförordnad gruppchef på polisregion Mitt, med specialisering mot internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn berättar att föräldrar inte alltid får reda på vad som hänt deras barn.

– Jag tror att det finns ett stort mörkertal kopplat till detta, säger hon.

Hon pratar om sexualbrott som sker mot barn via olika videochatt-appar, ett problem som bland annat UNT har rapporterat om. Flest anmälningar får polisen in kopplat till Snapchat, men det finns flera andra appar som använts frekvent av unga, säger Emma Vangstad.

Även Hilde Wikberg, enhetschef för ungdomsjouren i Uppsala, lyfter att det handlar om ett mörkertal.

– Många unga känner skuld och skam över det man utsatts för och sett, så det kan vara svårt för unga att berätta, säger hon.

Ett exempel på vilken typ av brott det gäller finner vi i en recension för en videochatt-app som vuxit i popularitet bland unga går att läsa:

”Appen är jättebra men man kanske ska sätta en åldersgräns för det är jättemånga som visar sina könsorgan och bryter mot reglerna”.

Går att spåra förövarna

En gemensam nämnare mellan många av dessa appar är att det är lätt att vara anonym. Emma Vangstad försäkrar dock att förövarna inte ska känna sig helt säkra.

– Det går att spåra dem och det finns även flera organisationer som samarbetar för att komma till rätta med detta – både i Sverige och utomlands, säger hon.

I klippet ger Emma Vangstad råd till föräldrar om hur de kan förhålla sig till sina barns användande av sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.