Uppsala kan bli först med lokala restriktioner – möte med Tegnell i dag

Uppdaterad
Publicerad

Från och med måndag kan Uppsala län få lokala restriktioner för att stävja den dramatiska ökningen av coronafall – och blir i så fall först i landet med detta. Regionens smittskyddsläkare ska ha möte med Folkhälsomyndigheten under onsdagen.

Som SVT Uppsala berättat är Region Uppsala mycket intresserade av att sätta in lokala restriktioner för att begränsa smittspridningen som ökat dramatiskt i länet. Det är Folkhälsomyndigheten som kan besluta om lokala regler, som kan träda i kraft från och  med måndag den 19 oktober.

I dag väntas smittskyddsläkaren i Region Uppsala, Johan Nöjd, ha möte med Anders Tegnell och diskutera eventuella lokala restriktioner. Blir det beslut om det, blir man först i landet.

Coronaviruset i Uppsala

”Ska ske på en gång”

– Vi har fortfarande ett läge där det stiger så i så fall ska det ske på en gång, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsirektör i Region Uppsala.

Vilka åtgärder som kan komma att beslutas om vill han inte föregripa.

– Vi har sett problemen kopplade till fester, studenter, men även after work. Det finns smittspridning kopplat till träningsanläggninar. Vi ser även att fikarummen är ett problemområde, säger Mikael Köhler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet