I Mikaela Kellners blogginlägg visar hon upp en illustration som en anonym person gjort av henne. Foto: Privat/skärmdump från Mikaelas Kellners blogg

”Bikinipolisen” svarar på kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Journalister hörde av sig från världens alla hörn efter hennes ingripande och hyllningarna har strömmat in. Men hon har även fått ta emot en hel del hat. Nu bemöter Mikaela Kellner kritiken.

Den Knivstafödda polisen Mikaela Kellners agerande, där hon endast iklädd bikini, grep en tjuv som stulit hennes väns mobiltelefon, fick stor uppmärksamhet i hela Sverige och nyheten spred sig ända bort till USA.

Mikaela Kellner själv sa då till SVT Nyheter Uppsala att hon bara agerade på instinkt, som vilken polis som helst skulle göra.

– Jag fick tag på honom direkt och min andra kompis som också är polis hjälpte till. Det hela gick väldigt snabbt.

LÄS MER: Polis iklädd bikini grep tjuv – bilden gjorde succé i sociala medier

”Vill tacka alla personligen”

Desto mer imponerad har allmänheten blivit och Mikaela Kellner har under veckan som gått fått ta emot många hyllningar.

– Ni gör mig så fantastiskt glad!! Jag skulle mer än gärna vilja tacka alla personligen men ni är för många! TACK!!!, skriver hon i ett inlägg på sin blogg.

Många hatkommentarer

I blogginlägget skriver hon även att många tolkat hennes inlägg som att hon vore rasist. Vilket lett till både hatkommentarer från folk som kritiserar henne, samt uppskattande mail från rasistsympatisörer som hyllat henne.

– I första intervjun råkade jag säga att det var en utländsk kille som kom fram till oss. Direkt efter att det publicerats började hatmeddelanden komma om att jag var rasist. Tydligen så kränkte detta uttalande några i vårt land vilket jag vill be om ursäkt för.

Men, fortsätter Miakela Kellner:

– Lika illa är det med de mejl jag fått från rasistsympatisörer som hyllar mig och skriver att jag var grym som satte dit invandrarpacket och hoppas att jag tryckte till honom extra hårt. Jag känner att dessa idiotiska kommentarer inte är värda att bemötas med några svar överhuvudtaget.

”Min familj är invandrare”

Till dem som uppfattat henne som rasist vill Mikaela Kellner poängtera att hennes familj är invandrare.

– Min mormor kom till Sverige som papperslös flykting efter att ha överlevt ett koncentrationsläger. Min pappa kom som barn tillsammans med sina föräldrar som flykting till Sverige! Om det inte var för Sveriges flyktingpolitik skulle inte jag finnas till.

Hon skriver vidare att tjuvens ursprung inte hade något med hennes agerande vid stölden att göra.

Knä i ryggen

I sociala medier riktades även en hel del kritik mot Mikaela Kelleners sätt att hålla fast tjuven när de hade fått ner honom på marken. Flera personer menade att greppet som användes, där Mikaela Kellner hade vänt upp mannens arm på ryggen och även satt ett knä i ryggen, är olagligt och kan vara farligt.

Mikaela Kellner menar att hon inte tryckte ner sitt knä i mannens bröstrygg, men att greppet var nödvändigt för att hennes vän skulle kunna släppa mannen för att larma polis.

– Mannen förstår snabbt när han ligger på marken att han inte har en chans att ta sig loss vilket resulterar i att han slutar göra motstånd och vi kan lätta på våra grepp, skriver hon i bloggen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer