Bilbränderna ökar i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Bilbränderna i Uppsala har ökat något de senaste åren. Det visar siffror som SVT tagit fram.

De senaste nätterna har det brunnit på tre platser i Uppsala. Vid halvtre-tiden natten till onsdag kom larm om att en bil brann på Peterson Bergers väg i stadsdelen Gottsunda.

Innan branden släcktes hann ytterligare en bil få brandskador, enligt vakthavande polisbefäl Tommy Karlsson. Polisen misstänker att branden är anlagd, men ännu har ingen misstänkt gripits.

Natten till tisdagen brann tre bilar på Atterbomsgatan i stadsdelen Gränby.

– Sedan fick vi larm om ytterligare en brand i Bälinge. Där var det en bil som brann och där spred sig branden till en bil som stod parkerad strax intill, säger vakhavande polisbefäl Joel Manner vid Uppsalapolisen.

Händelserna är rubricerade som skadegörelse genom brand.

Sommarvarning

Brandkårens statistik visar att det är under sommarhalvåret som det sker flest bilbränder. Men trots de senaste veckornas skadegörelse och bränder är inte kommunens samordnare oroad.

– Det är inte ovanligt tyvärr vid skolavslutningar, men sedan vet man inte varför det brinner. Det är polisens sak att utreda, säger Carina Börjesdotter, samordnare på Brottförebyggande rådet på kommunen.

Brinner allt oftare

Bilbränderna har inte fått samma uppmärksamhet som 2009 då det var mycket oroligt i Gottsunda. Men bränderna har inte på nåt sätt upphört. Bilbränderna i Uppsala har tvärtom ökat något de senaste åren. Det visar siffror som SVT tagit fram med hjälp av Brandförsvaret.

Det brinner över 100 bilar om året i Uppsala, oftast på helgerna. Förra året var en topp med 128 bilbränder. Kommunen har tillsammans med polisen och brandförsvaret bland annat har ett samverkansprojekt för att minska antalet bilbränder.

Visar inte det att det arbetet inte har fungerat?

– Det vet jag inte om man kan säga. Det behöver man nog göra en analys på om det är så, och den finns inte i dagsläget, säger Carina Börjesdotter.

Men borde ni inte göra mer?

– Ja, det kanske man skulle kunna göra. Vi tycker nog i år att vi har ett samverkansavtal som är bredare än vad det varit förut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer