Från årsskiftet ska Uppsala kommun gå in och subventionera stora delar av kostnaden för seniorkort på bussen. Foto: SVT

Billigare busskort för seniorer vid lågtrafik – nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Det ska bli rejält billigare för 70-plussare att åka buss i Uppsala. 150 kronor per månad för ett seniorkort vid lågtrafik.

Personer som är över 70 år att erbjudas seniorbusskort för 150 kronor i månaden från och med nästa år. I dag kostar motsvarande kort 460 kronor.

Det beslutade politikerna i den styrande majoriteten i kommunstyrelsen i Uppsala nyligen. Prissänkningen blir möjlig genom ett särskilt avtal mellan Uppsala kommun och Upplands lokaltrafik. Kommunen går in och skjuter till en stor del av biljettpriset för äldre.

Kortet gäller vid lågtrafik

Kortet för seniorer kommer att gälla under dygnets lågtrafikerade timmar: fram till klockan 06.00 på morgonen, därefter mellan 09.00 och 15.00 dagtid samt efter klockan 19.00 på kvällen. Kortet kommer även att gälla under helger.

– Denna satsning är en del av Uppsala kommuns arbete för att bli en äldrevänlig kommun. Vi vill motverka ofrivillig ensamhet bland äldre och även öka tillgänglighet till hälsofrämjande och sociala aktiviteter, säger Caroline Hoffstedt (S), kommunalråd och ordförande i äldrenämnden, i ett pressmeddelande.

Socialdemokraterna hade subventionerade busskort som ett vallöfte  vid valet 2018 och beräknade då att prislappen för kommunen skulle bli  omkring 13 miljoner kronor per år. En rad svenska kommuner har infört subventionerade eller gratis bussresor för äldre.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
UL har tappat varannan betalande resenär

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer