Lisbeth Beckmann, rektor på Björkvallsskolan. Foto: TT/SVT

Allt sämre resultat på Björkvallsskolan

Uppdaterad
Publicerad

På Björkvallsskolan saknade nästan en tredjedel av eleverna gymnasiebehörighet när de avslutade sina grundskolestudier våren 2017. Det är sämst i kommunen.

Vid slutet av vårterminen var det 30 procent av eleverna på Björkvallsskolan i Björklinge som saknade behörighet till gymnasiet. Med andra ord så hade var tredje elev för dåliga skolresultat för att kunna studera vidare.

– Jag kan se två anledningar som det främst handlar om. Dels hade vi många nyanlända elever som gick i förberedelseklass och dels under året fick vi ta emot flera elever från andra kommuner. Det är framförallt de två anledningarna som återspeglar siffrorna, säger Lisbeth Beckmann, rektor på Björkvallsskolan.

För att motverka den låga gymnasiebehörigheten, satsar Uppsala kommun extra på att underlätta övergången för elever som kommer från andra kommuner och som ska börja på en skola i Uppsala.

– Det finns en ny tillsatt tjänst som har kontakten med externa kommuner för att se vad har eleven haft tidigare, vilket behov finns, var ska vi ta vid. Så vi inte behöver trampa vatten, säger Lisbeth Beckmann.

Gått utför i sju år

Av ca 85 elever som gick ut nian på Björkvallsskolan våren 2017 var det 25 stycken (30.2%) som inte klarade att få behörighet för gymnasiet. Det är lägst andel av alla de kommunala skolorna i Uppsala.

Det har varit en sjunkande trend under sju år. 2011 var alla elever på skolan behöriga.

  • Men 2012 var det 5 procent som inte klarade behörighet.
  • 2014 12.7 %
  • 2015 11.2 %
  • 2016 18.1 %
  • 2017 30.2 %

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.