Björnen som fångades på film i Heby närmar sig nu Uppsala. Foto: Privat

Björn rör sig i riktning mot Uppsala: ”Lockas av korv”

Uppdaterad
Publicerad

Björnen som setts i Heby rör sig österut och har setts väster om Vittinge. Att många fikar och grillar i skogen kan locka den till sig, enligt länsstyrelsen.

Förra veckan sågs en björn i centrala Heby och i förrgår sågs den väster om Vittinge och ett par dagar dessförinnan i Morgongåva.

– Han rör sig stadigt österut. Man hoppas att han kommer att vika norrut ju närmare bebyggelse han kommer. Det vore bra, så att han inte kommer in i bebyggelsen vid Stenhagen, säger Mikael Larsson, naturbevakare vid Länsstyrelsen i Uppsala län.

”Ta med matresterna hem”

På platserna där björnen setts finns grillplatser och även fast det inte är bekräftat att björnen varit vid dessa tycker Mikael Larsson att det är bäst att vara försiktig.

– Nu i coronatider är det mycket besökare i naturreservaten och de har med sig korv och fika. Det är viktigt att ta med matrester hem för det lockar björnen direkt.

Vad gör ni om han kommer in till Uppsala tätort?

– Det är osannolikt, han stannar inte på något ställe utan rör sig. Men om han kommer för nära så kan vi skrämma med olika skrämselutrustning, med till exempel en siren som låter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.