Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För 55 år sedan dök Björk Merker upp maskerad i Heby och försvann sedan spårlöst. Hör honom berätta om vad som faktiskt hände. Foto: Erika Dahlin Jönsson/Sala Allehanda

Björn träder fram: Jag var mystiske mannen i hjulet

Uppdaterad
Publicerad

I över 50 år har det varit en gåta för Hebybor. Vem var mannen i hjulet som dök upp och sedan försvann spårlöst. Björn Merker, tidigare forskare vid Uppsala universitet, har nu trätt fram.

– Det var jag, säger den numera 79-årige skåningen.

UNT och Sala Allehanda var först att berätta om mysteriets upplösning.

Året var 1967. En dag dök en okänd man upp i Heby. Personen, som var maskerad, satt i ett hjul med bekvämligheter som både sovplats och transistorradio. Intresset från lokalbefolkningen blev stort och många kom för att se hjulet och den mystiske mannen i det. Men hans identitet har inte varit avslöjad förrän nu.

I efterhand beskriver Björn Merker det som ett socialt experiment för att se hur människan fungerar.

– Människor fick använda hjulet till vad man ville. Många öppnade upp sig och använde det som en samtalspunkt.

”Ville vara anonym”

I efterhand har han insett att maskeringen, med en vit luva, inte var den bästa.

– Jag ville vara anonym. Det skulle stå fritt från mitt förflutna och fritt till framtiden. Men jag har förstått i efterhand att vissa, särskilt barn, blev rädda.

Många kan nog associera klädseln till Ku Klux Klan?

– Det var inget jag tänkte på då men när jag tittar på bilderna så förstår jag att det blev fel. Huvan skulle jag gjort helt annorlunda om jag gjorde det igen.

Olöst mysterium: Tills nu

Björn, som sedan blev en välkänd hjärnforskare vid bland annat Uppsala universitet, har inte berättat om sin sejour i hjulet för någon annan än nära vänner och familj: Tills nu. För en tid sedan besökte han Heby igen och avslöjade sin identitet.

– När jag blickar tillbaka på mitt liv insåg jag att det fanns väldigt få foton från det här, så jag ville efterlysa fler. Att det blev just Heby var en ren slump, säger Björn Merker.

I klippet: Här testkörs hjulet igen – första gången på 55 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.