Mannen svalde 70 kapslar knark. Kapslarna på bilden är en del av bevismaterialet i ett åtal i Göteborg med koppling till Black Axe. Foto: TT/Tullverket

Black Axe tvingade man svälja 70 kapslar heroin och kokain

Uppdaterad
Publicerad

En man som stoppades på Arlanda med 70 kapslar heroin och kokain i kroppen, döms till två års fängelse för grov narkotikasmuggling. Tingsrätten gav honom lägsta straffet eftersom han var hotad av kriminella nätverket Black Axe.

Enligt utredningen var den 20-årige mannen hotad av det kriminella nätverket Black Axe. Black Axe har sin bas i Nigeria, men även finns på Sicilien i Italien. Det var därifrån som mannen tvingades flyga till Sverige med 70 kapslar heroin och kokain som han svalt.

Han har berättat att organisationen hotat att döda hans mamma i hemlandet Nigeria, om han inte utförde smugglingsuppdraget. Ett hot som han tog på allvar eftersom hans pappa dödats när han tidigare vägrat ansluta sig till Black Axe.

Över ett halvt kilo

Den 3 september togs han i tullen på Arlanda med 575 gram heroin och 96 gram kokain i sin kropp. Sett till narkotikan och dess mängd motsvarar brottet ett straff på fem år.

Attunda tingsrätt bedömer att mannen befunnit sig i en nödsituation. Samtidigt anser man att han självmant kunde ha exempelvis larmat personal på flygplanet eller i tullen. Han frikänns därför inte från brottet utan döms till två års fängelse för grov narkotikasmuggling.

Två av rättens ledamöter ansåg att mannen borde ha fått ett strängare straff, på tre år och sex månader.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer