Blågrön minoritet vill styra länet

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet har valt att lämna sina gamla bundsförvanter i Regionen för att i stället försöka styra tillsammans med den borgerliga Alliansen. Ett förslag som presenterades under en gemensam presskonferens på fredagsförmiddagen.

Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet presenterade sin vision för att styra Region Uppsala vid en träff på Uppsala Konsert & Kongress.

Här presenterade man vilka ansvarsområden de olika partiernas regionråd är tänkta att ha i det föreslagna styret.

Minoritetsstyre med nämndmajoritet

Stefan Olsson (M) är tänkt som Regionstyrelsens ordförande och Björn-Owe Björk (KD) tar posten som vice ordförande. Björk är väl tänkt som ordförande för både Hälso- och sjukvårdsutskottet och Fastighets- och servicenämnden.

Johan Örjes (C) kliver på som ordförande för Trafik- och samhällsutvecklingsnämnden. Malin Sjöberg Högrell (L) är tänkt som ordförande för Sjukhusstyrelsen och Malena Ranch (MP) ordförande för Vårdstyrelsen.

Med sina Emilie Orring (M) tar ordföranderollen i Personalutskottet och Kulturnämnden.

De fem delarna i Alliansen+Miljöpartiet har tillsammans 35 av 71 mandat, men kommer att ha majoritet i alla nämnder.

Resterande mandat är fördelade på Vänsterpartiet (7), Socialdemokraterna (20) och Sverigedemokraterna (9).

Avgörandet om vilka som kommer styra i Uppsala län fattas vid nästa regionfullmäktigemöte, 28 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.