Barnombudsmannen, Elisabeth Dahlin Foto: TT

BO: ”Barn måste kunna återförenas med sina föräldrar”

Publicerad

Barnombudsmannen vill att kravet på tillräckligt stor bostad inte ska gälla vid familjeåterförening.

– Det har vi varit väldigt tydliga med i vårt svar till förslaget till ny migrationslagstiftning, säger Elisabeth Dahlin, barnombudsman.

I dag tar Migrationsverket hänsyn till försörjningsstöd och familjeförsörjares förmåga att erbjuda ett boende som anses tillräckligt stort.

Det är fel när det handlar om familjeåterförening, anser Elisabeth Dahlin:

– Frånvaro av föräldrar kan drabba barnet väldigt hårt. Att inte få möjlighet att växa upp med båda föräldrarna kan få konsekvenser för barnens hälsa, uppväxt och utveckling.

Familjeåterförening ska väga tungt

I den bästa av världar har alla barn en trygg och tillräcklig stor hemvist, menar Elisabeth Dahlin,  men när det gäller rätten att växa upp med båda föräldrarna, att få återförenas, så väger det tyngre, anser man.

Barnombudsmannen  har – när det gäller familjeåterförening -  avstyrkt bostadskravet vid utformningen av den nya migrationslagstiftningen.

– Återförening ska väga tyngre. Och för oss är det här en central fråga, säger Elisabeth Dahlin.

Klippet: BO om hur barn påverkas av att inte kunna återförenas

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.