Boendet i Jälla ska stängas – då skrev han brev till politikerna

Publicerad

Kommunen har beslutat att stänga det tillfälliga boendet för ensamkommande i Jälla i slutet av september. Beskedet fick Javad Rezai att skriva ett brev till Uppsalapolitikerna.
– I det här samhället har vi friheten att kunna ta en penna och skriva till någon för att göra sin röst hörd. Politikerna kan inte veta allt – så jag vill berätta hur bra vi har det här, säger han.

Javal Rezai kom till Sverige för ungefär fyra år sedan. I Jälla har han bott tillsammans med ett 20-tal killar sedan november förra året. De flyttade dit i väntan på svar på deras asylansökningar och i dag har de uppehållstillstånd genom gymnasielagen. Miljön beskriver han som lugn och trygg.

– Jag har bott på flera stökiga boenden. Här är det tvärtom. Alla är skötsamma. Vi lagar mat, kollar på fotboll och pluggar. Jag vill att politikerna inser hur bra det är och att de ändrar sitt beslut, säger han.

Fullföljer planen på att stänga boendet

Enligt socialnämnden har de sedan boendet öppnade informerat killarna om att det skulle avvecklas i september.

– Vi fullföljer planen. Boendet var från början till för ungdomar utan inkomst, men nu har gruppen möjlighet till egen försörjning, säger Eva Christiernin (S), ordförande för socialnämnden i Uppsala.

Vänsterpartiet är kritiska till beslutet.

– Det kan innebära liv eller död. Även om killarna får bidrag är det omöjligt för många att hitta boende, säger kommunalrådet Tobias Smedberg (V) när han besöker Jälla på torsdagseftermiddagen.

Studierna är viktigast

Killarna måste vara ute ur huset på måndag och är själva ansvariga för att hitta en bostad. De kommer att få plats på ett boende i Almunge, men var Javad Rezai ska ta vägen sedan vet han inte riktigt. Mest oroad är en han över sina studier.

– Studierna är otroligt viktiga. Jag märker direkt att mina resultat blir sämre när jag känner press över att jag inte vet var jag ska bo.

I klippet ovan kan du höra Javad Rezai berätta om varför han skrev brevet, och höra politikernas reaktioner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer