Ett matchande skåp till de blågröna bänkraderna. Och visst ser de nöjda ut: Thomas Karlsson och Ann-Christin Lindström Larsson. Foto: SVT

”Börje-Jesus” kommer hem – efter 50 år

Uppdaterad
Publicerad

Kommer ni ihåg Jesus-statyn som grävdes upp ur en åker i Börje utanför Uppsala för några år sedan? Nu har de bäst bevarade delarna av ”Börje-Jesus” fått en egen boning i Lena Kyrka i Vattholma.

Statyn gick inte att restaurera efter att den grävts fram, men Thomas Karlsson, ordförande i Lena Kyrkas församlingsråd, har tagit hand om huvudet och en del av ena foten. Till kroppsdelarna har han byggt ett ståtligt skåp hemma i garaget i Vattholma.

– När han föddes så bodde han i ett stall, så det måste vara ett lyft att hamna i ett skåp som är tillverkat speciellt för honom, säger Thomas Karlsson.

Det blågröna, avfasade, skåpet är både dekorerat och ett extra förvaringsutrymme. Ett litet mästerverk.

Skåpet och Jesus-statyns huvud åker in i bilen. Mot Lena kyrka.

Inne i kyrkan, med anor från 1300-talet, möter Ann-Christin Lindström Larsson oss. Hon sitter också med i församlingsrådet och har engagerat sig i arbetet med att få tillbaka statyn.

Laddar för återinvigning

– Det har suttit väldigt många människor och tittat på den, och jag undrar så vad de tänkte när den var borta – tror att det var sorgligt, säger Ann-Christin Lindström-Larsson. 

Nu laddar församlingsrådet för en återinvigning, och på önskelistan står gäster som har minnen från statyn som försvann, men  där delar nu hittat hem igen.

Men hur kan vi vara säkra, eller nästan säkra i alla fall, på att resterna från statyn hör hemma i Lena kyrka?

Från den gula stenkyrkan på höjden utanför Vattholma försvann en Jesus-staty i samband med en renovering på 1960-talet. Drygt femtio år senare grävdes en Jesus-staty upp ur en åker i Börje ett par mil därifrån.

Ledtrådar och detektivarbete

Då, 2015, var det reportern Gustav Svensson som grävde i arkiv och ställde frågor till keramiker, Sveriges Geologiska Undersökning med flera. Bland de många ledtrådar som det drogs i var det två som ledde till Lena kyrka. För det första så finns det dokumenterat att en Jesusstaty köptes in till Lena kyrka på 1860-talet, en staty av Höganäslera, sannolikt en kopia av den danske skulptören Bertel Thorvaldsens original som står i Vårfrukyrkan i Köpenhamn.

För det andra så har den hittade skulpturen undersökts av en arkeolog, som bekräftat att statyn som grävts upp i Börje är av Höganäslera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.