Foto: Ramin Takamoli/SVT

”Navkapselmannen” lägger ner – skänker bort samlingen

Uppdaterad
Publicerad

I 25 år har han haft navkapslar som sitt främsta intresse. Han har köpt och sålt och tagit emot massor av turister på gården i Björklinge. Men nu lägger Ronnie Lundqvist av.

Det började med att han såg en bilist stanna till vid vägkanten, kliva ur och plocka upp något från marken.

– Jag gick fram och såg att det var ju navkapslar som någon hade tappat. Sedan började jag köpa in en massa kapslar, säger Ronnie Lundqvist.

De flesta som någon gång kört gamla E4 norrut har sett samlingen av navkapslar som pryder gården i Läby utanför Björklinge. Som mest fanns här 10.000 stycken.

Svårt att slänga

När vägen leddes om minskade trafiken – och besökarna på Ronnie Lundqvists gård. Tio år senare håller han på och röjer upp på gården och 7.000 kapslar har redan hamnat på återvinningsstationen. Det är tufft för samlaren Ronnie Lundqvist att göra sig av med navkapslarna.

– Man fäster sig ju vid dem, konstaterar han och visar runt i den ordning som han skapat efter bilmodeller och färger.

Ett par tusen navkapslar vill han nu skänka bort. Han hoppas att någon skulle vilja använda dem till skapande i någon form.

– En skola kanske vill ha dem, och ordna en tävling om vilken klass som kan göra bästa konstverket. För Ronnie Lundqvist är det bara fantasin som sätter gränserna.

– Det går att göra lampfötter, ankare, klockor och fontäner, säger han. Den som vill ha navkapslarna får komma hit och hämta dem, det vore synd om de blev skrot.

SE MER: Hela inslaget med Ronnie Lundqvist

Många besökare

Under många år var Ronnie Lundqvist lite av en kändis. Det gjordes flera stora reportage och turisterna vallfärdade till Läby. Många kom också hit för att göra en bra affär, under högsäsong kunde upp till 30 bilar stanna till varje dag.

– Ett typexempel är den här historien: Det fanns 16 däck av en typ i Sverige, till Opel, och killen hade tappat ena navkapseln. Han gick runt här och tänkte att han inte skulle hitta den, men jag hade den. Då blev han chockad. Det har varit det roligaste – att kunna göra folk glada, säger Ronnie Lundqvist.

”Måste lugna ned mig”

När upprensningen är avslutad ska samlingen ska ha reducerats till ett par hundra navkapslar, som bara inte går att göra sig av med för Ronnie.

– Det är de här som jag har fyra av varje, de kommer jag att spara.

Men när du hade som flest kapslar, vad drömde du om?

– Jag vet inte, det gick bara inte att sluta.

Du har inte funderat på att börja samla på något nytt?

– Nej, jag har många idéer men nu måste jag lugna ned mig. Jag vill plocka svamp på heltid nu i höst, jag säljer kantareller och tjänar bra på det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer