Hästen Nótt – ”natt” på isländska – sprang bort men återfanns utan några skador. Foto: TT / Privat

Bortsprungna hästen Nótt återfunnen: ”Hon hade tappat en sko men var helt nöjd annars”

Uppdaterad
Publicerad

Susanne Åkerlund kom från Västerås med stoet Nótt för att delta i Freyfaxis hästtävling i Uppsala i helgen. Men på lördagsmorgonen upptäckte de att islandshästen försvunnit.

– Hon hade smitit ur hagen och stuckit ut i skogen. Vi letade efter henne med hund och drönare, till häst, fots och med bil.

Det säger Nótts ägare Susanne Åkerlund. Efter 16 timmars intensivt och fruktlöst letande fick hon ett samtal från gårdsgrannen vid 23-tiden på lördagskvällen: de hade hittat den svarta  islandshästen. Något som UNT var först med att rapportera om.

– Hon stod på deras gård! Hon hade tappat en sko men var helt nöjd annars. Det var jätteskönt för jag var väldigt orolig eftersom det går 90-vägar i närheten och folk kör som galningar, säger Susanne Åkerlund.

”Viktigare att hon är oskadd”

Hon och Nótt skulle delta i en tävling med utklädnadstema som islandshästklubben Freyfaxi arrangerar i Bälinge varje år. Flera ur laget hade kommit långväga för att delta, men fick i stället söka efter den försvunna hästen.

– En tävling är bara en världslig sak, det är viktigare att hon är oskadd. Vi skulle tävla under temat dreamteam, men vi får komma igen nästa år i stället. Kanske väljer vi mardröm som tema i stället, säger Susanne Åkerlund och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.