Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Så ska kommunerna lösa bostadskrisen – ”kommunerna vidtar åtgärder – man omvandlar lokaler till bostäder”. Foto: SVT

Bostadsrapport: Brist på bostäder i nästan hela Uppsala län

Publicerad

Bostadsköerna ringlar långa, men utbudet av nya hyresrätter och bostadsrätter är begränsat. Byggandet har bromsat in ordentligt, och en ny rapport från Länsstyrelsen i Uppsala visar att det råder bostadsbrist i sju av länets åtta kommuner.

Enköpings kommun är den enda kommun som rapporterat balans på bostadsmarknaden och kan möta efterfrågan.

– Enligt kommunen finns det outhyrda bostäder i centrala delar av kommunen där prisbilden ligger högre än vad folk kan eller vill betala, säger Katarina Forsberg, bostadsförsörjningshandläggare på Länsstyrelsen.

Byggs allt mindre

Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) påbörjades 2022 5241 bostäder i Uppsala län. Året efter var morstarande siffra 2247 – en minskning med över 50 procent.

I en del av Librobäck i Uppsala hittar man en ökenliknande plats där flera byggprojektet lagts på is. I dag har en del grundarbeten gjorts, men lyftkranar på den gamla Nelinstomten lyser än så länge med sin frånvaro.

– Jag kan inte uttala mig om Librobäck men det som generellt är en utmaning för bostadsbyggandet är att produktionskostnaderna är höga, och att det i dag är svårare än för några år sedan att få lån, tuffare lånevillkor för byggherrar, säger Katarina Forsberg.

Få projekt påbörjade

Och trögheten när det gäller att få igång byggandet verkar hålla i sig i Uppsala: ”Bostadsbyggandet kommer att minska detta år och påverka möjligheten att hitta en ny bostad att flytta till”, står det i rapporten.

Vill erbjuda lägre hyror

Enligt rapporten är studenter, ensamstående och nyanlända särskilt drabbade av bostadsbristen och höga hyror. Därför vill man arbeta för att det ska produceras fler överkomliga bostäder.

I klippet: Hör om bostadsläget och hur kommunerna arbetar för att skapa bostäder som invånarna har råd att bo i.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.