Bostadspriserna ökade kraftigt i Uppsala: ”Marknaden är fortsatt het”

Uppdaterad
Publicerad

Under coronapandemin har bostadspriserna ökat kraftigt, men under andra halvan av 2021 mattades prisuppgången av i Uppsala län. Det var främst priserna på villor och fritidshus som steg i fjol, och hur det blir framöver är inte skrivet i sten.

Under 2021 steg bostadspriserna i Uppsala län och intresset var störst för villor och fritidshus där priserna ökade med i snitt 13 respektive 12,1 procent medan bostadsrättspriserna steg med 8,2 procent.

– Temperaturen på Uppsalas bostadsmarknad är fortsatt het, även om trycket inte är lika stort som under 2021. Det är många som flyttar hit från andra orter som Stockholm eftersom det är lätt att pendla från Uppsala. När det är lågt utbud som det är i dag blir efterfrågan stor eftersom livet går vidare för många som behöver eller vill flytta, säger Dilek Sirén, fastighetsmäklare.

Bostad i Uppsala län

Uppsala dominerar

Av 6 707 bostadsrätter i Uppsala län under 2021 såldes 5 143 stycken i Uppsala kommun med Enköping på andraplats med 551 sålda bostadsrätter och därefter Knivsta med 443.

– När det gäller sålda bostadsrätter dominerade Uppsala kommun under 2021 medan sålda villor var mer utspritt i länet. Eftersom Uppsala är en studentstad brukar vi se att bostadsmarknaden ökar inför att terminerna ska börja, speciellt till hösten och framför allt för små lägenheter som många är intresserade av, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

I klippet: Därför tror Dilek Sirén att det stora trycket på bostadsmarknaden svalnat en aning.

Bostadsmarknaden under 2021

Så mycket ökade bostadspriserna i snitt i Uppsala län under 2021

Villor: +13,0 procent

Fritidshus: +12,1 procent

Bostadsrätter: +8,2 procent

Antal sålda i Uppsala län under 2021

Villor: 2 119

Fritidshus: 315

Bostadsrätter: 6 707

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostad i Uppsala län

Mer i ämnet