Uppåt för bostadspriserna i länet

Uppdaterad
Publicerad

Det senaste kvartalet så har priset för bostadsrätter ökat med nästan 8 procent, det visar siffror från Svensk mäklarstatistik.

Priserna för bostadsrätterna i Uppsala län ökar med cirka 8 procent det senaste kvartalet. I dag får man betala i genomsnitt 35 763 kr per kvadratmeter för en bostadsrätt. Dyrast är det i Uppsala, där priset ligger på  39 460 kr/kvm.

Samtidigt som priserna för bostadsrätter ökar, så minskar priserna för villor med 0,4 procent.

– Förklaringen är egentligen ganska enkel. En villa kanske kostar runt 4 miljoner kronor och en bostadsrätt 2 miljoner. Om du då går till banken och vill köpa en villa så kanske de säger nej till det, men kan ge ut ett lån för en bostadsrätt istället, säger Hans Flink, från Svensk Mäklarstatistik.

Högst prisutveckling i Håbo kommun

Det senaste kvartalet har priserna i Håbo kommun ökat mest för en bostadsrätt. Där har priserna ökat med 28 procent, från 28 011 kronor per kvadratmeter till 32 079.

Älvkarleby är den billigaste kommunen att köpa en bostadsrätt i, där kvadratmeterpriset liger på 11 795 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.