Visa alla (2)
Visa alla (2)

Studenter erbjuds bostad i utbyte mot sex

Uppdaterad
Publicerad

Den akuta bostadsbristen för Uppsalastudenter utnyttjas av uthyrare. SVT Uppsala har ringt till 30 bostadssökande studenter och två tredjedelar har blivit erbjudna sex eller relationer i utbyte mot bostad.

En av alla som har liknande erfarenheter är Matilda Gustafsson. För omkring en månad sedan la hon och en kompis ut en bostadsannons på Blocket. De kommer från Flen och ska nu till höstterminen börja på Uppsala universitet. Många svar damp ner i inkorgen, men alla var inte inriktade på bostadsuthyrning.

– De erbjöd boende gratis mot relationer. Lite annat än enbart boende då kan man säga, säger Matilda Gustafsson.

En av de som hörde av sig var en person som hävdade att han var 32 år och hade plats i sin villa utanför Uppsala. Men redan vid första kontakt gjorde han klart att det inte bara var ett rum han erbjöd.

– Han ville träffa oss och lära känna oss och starta en relation, och för det skulle vi få bo hos honom gratis, säger den blivande lärarstudenten Matilda Gustafsson.

Även om mannen inte uttryckligen beskrev vad haken till det gratis boendet var har Matilda Gustafsson en teori.

– Han ville ha sex. Nu när jag tänker på det i efterhand är det lite läskigt, säger hon.

Var tredje drabbad

Enligt Studentbostadsföretagen saknas det omkring 2.500 studentbostäder i Uppsala, och i en rundringning som SVT Nyheter Uppsala har gjort till 30 bostadssökande Uppsalastudenter på Blocket och Facebook, visar det sig att två tredjedelar av dem har liknande upplevelser:

”Han erbjöd en lägenhet vid centralstationen, men ville veta vilka sexställningar jag föredrog och om jag använder sexleksaker.”

”Han sa att jag kunde bo gratis hos honom om jag gick med på en blind-date, som eventuellt kunde leda till något annat.”

”En kille hörde av sig och och sa att vi kunde vara praktiska och slå två flugor i en smäll.”

”En äldre man hörde av sig och sa att jag kunde bo gratis hos honom. Kruxet var bara att han hade en etta, och bara en säng.”

Få anmäler

Likt många av de kontaktade kvinnorna, valde Matilda Gustafsson att inte anmäla händelsen.

– Det är ju allvarligt att man kontaktas på detta sätt. Men jag tror att man inte orkar lägga tid på det och göra det till en för stor grej. Man är van vid sådant här. Tyvärr händer det relativt ofta i andra forum, säger hon.

Enligt Blocket är en av de viktigaste åtgärderna man själv kan göra, om man råkar ut för sånt här, att anmäla.

– Bland annat har vi en del tekniska lösningar som vi erbjuder som att få anonymt nummer, men sen är våra tips bland annat att man ska använda mail och inte sms om man är osäker. Sen är ett viktigt att man kontaktar oss och polisen om man får något som man tycker är obehagligt eller stötande. Det är det bästa sättet att få upp det här problemet till ytan så att myndigheterna får nys om det. Se hur omfattande det är genom brottsstatistiken alltså, säger Thomas Bäcker som är kundsäkerhetsansvarig på Blocket.

Stort mörkertal

Vid en polisanmälan går händelser som dessa oftast in under rubriceringen sexuellt ofredande, och även om antalet anmälda fall i Uppsala län har ökat från 122 stycken år 2004 till 255 stycken år 2014 så är mörkertalet fortfarande stort. Den marknadsledande aktören Blocket efterfrågar större befogenheter för polisen att agera vid preventionen av dessa brott, även om de själva säger sig ta frågan på största allvar och arbeta på att bygga ut sina säkerhetsfilter.

– Vår vilja med sajten är att användare ska uppleva den trygg och säker. Det ligger i vårt intresse. Användare ska veta att vi inte struntar i det här. Sen är utmaningen med den tjänst som vi erbjuder, som går ut på att man ska få kontakt med så många som möjligt så att de kan svara på ens annons, att hitta balansen. För stänger man igen för mycket så riskerar man som annonsör att få mycket färre svar. Men vi arbetar på att utveckla våra tekniska lösningar, säger Thomas Bäcker på Blocket.

Matilda Gustafsson hade turen att till slut hitta ett annat boende, men hon befarar också att det är många tjejer som faktiskt väljer att ta risker med tanke på den rådande bostadssituationen.

– Man är desperat och man blir mer och mer desperat desto mer tid som går. Man får ju ens intagningsbesked ganska sent. Det kan ju vara så att man letat bostad länge och då kommer det en person som erbjuder boende gratis, då kanske man tänker att det är en lösning. Att man kan bo där en stund i alla fall, säger hon.

Har du drabbats av oseriösa bostadsuthyrare?

Hör av dig till oss:

uppsala@svt.se

018-17 41 35

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bostad mot sex

Mer i ämnet