Boverket: Uppsala är ett föredöme

Publicerad

Uppsala kommun är ett föredöme inom bostadsbyggande menar Boverket, som kontinuerligt analyserar den rådande bostadskrisen. Per capita bygger Uppsala näst mest i hela landet, enbart slagna av huvudstaden.

– Tack vare vår aktiva bostadspolitik så har vi kommit långt, även om det är långt kvar, säger kommunalrådet Erik Pelling (S).

Vad är det som Uppsala gör så bra då enligt dig?

#BOSTADSÖKES

– Vi har en aktiv markpolitik. Köper mark, likt i Ulleråker och bygger bostäder, men också säljer till aktörer som vi anser kommer gynna bostadsbyggandet. Bland annat genom fler konkurrenter så kan byggandet öka, säger Erik Pelling (S).

Allmännyttan är ett verktyg

Enligt Erik Pelling (S) har kommunens allmännyttiga bolag Uppsalahem en stor roll att spela.

– Vi har ett väldigt aktivt bolag i Uppsalahem. De bygger så mycket de förmår.

Enligt en rapport från Boverket framkommer det att Uppsala bygger näst mest i hela landet. Under 2015 beviljade kommunen över 2600 bostäder bygglov. Vilket ligger i linje med det politiska målet om 3000 tillkomna årligen.

– Tack vare de åtgärderna som de satt in och tack vare det sätt som de arbetar utifrån kan jag säga att Uppsala är lite av ett föredöme när det kommer till bostadsbyggande, säger marknadsanalytikern Sebastian Johansson vid Boverket.

Politisk vilja

Inom kommunen råder det bred politisk enighet i frågan. Sju av tio politiker vill dessutom att byggtakten bör öka, enligt en genomgång gjord av fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation Fastigo.

Och den politiska enigheten kan vara en delförklaring till att Uppsala ligger tvåa i landet både när det kommer till bostadsbyggande per capita och antal nybyggda hyresrätter inom allmännyttan under de senaste åren enligt statistik från Boverket och Hyresgästföreningen.

Dyra nyproduktioner

Men samtidigt ligger kommunen också högt på listan gällande dyra hyror för nyproduktioner. Genomsnittshyran för en lägenhet på 60 kvadrat ligger på över 10 000 kronor enligt en undersökning gjord av Hyresgästföreningen. Vilket gör att Uppsala är näst dyrast i landet, till och med dyrare än Stockholm.

– Där har vårt markägande en central roll i att få ned hyrorna. Det är enbart då vi kan pressa privata aktörer på att till exempel hålla hyror låga.

Men ert egna Uppsalahem har ju även de hyror som ligger i nivå med de privata aktörerna?

– Uppsalahem navigerar på en marknad styrd av marknadskrafter. Men sen så beror också hyrorna på den brist vi idag har. Om vi ökar byggandet kommer hyrorna sjunka. Sen är det också viktigt att påpeka att vi inte kan sänka kvalitén och säkerheten på bostäderna. Tanken är ju att många av dem ska kunna stå i hundra år. Så att sänka kvalitén för att få ned hyrorna är inte aktuellt på det sättet. Det är dyrt att bygga helt enkelt. Och där har också riskpolitiken ett ansvar, säger Erik Pelling (S).

Lång tid

Och även om Boverket menar att Uppsala går i bräschen så menar de också att krisen kommer ta lång tid att överkomma.

– Systemet har trögheter. Administrativa och byråkratiska till exempel. Sen finns det ju begränsningar på hur snabbt man faktiskt kan bygga. Beroende på hur lång tid en detalj- och byggplan tar att ta fram – eller hur många byggbolag som är lediga och har byggkapacitet, säger Sebastian Johansson.

Framtida utmaningar

Men enligt Boverket står många kommuner, och där inräknat Uppsala, inför stora utmaningar framöver. Detta med tanke befolkningstillväxten.

– Det har på kort tid kommit mycket människor, inte enbart på grund av flyktingsituationen utan också på grund av tilväxten i Uppsala, säger Sebastian Johansson.

Vilket får medhåll från Erik Pelling (S).

– Flyktingsituationen späder på bostadskrisen. Men vi har både kraven och viljan att ta emot flyktingar. Det viktiga framöver är att arbeta målinriktat och fortsätta satsa, och det är jag helt övertygad om att vi kommer göra och lyckas med. Sen får vi inte glömma att Uppsalas framgång och tillväxt bland annat beror på den invandring vi har haft under de senaste åren. Så åren framöver kommer det bland annat handla om att kunna erbjuda boende till alla som behöver, inräknat de som kommer med permanent uppehållstillstånd till Uppsala. För boende behöver man för att kunna starta ett liv. Vilket också finns ekonomiska incitament för att göra – då Uppsala även har en väldigt expansiv arbetsmarknad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet