Kristina Gissler är brandman, sångerska, manusförfattare och regissör. Foto: SVT

Teater om säkerhet när brandmän intar scenen

Publicerad

Hur får man människor att installera brandvarnare eller använda flytväst på sjön? På räddningstjänsten i Knivsta har man tagit ett annorlunda grepp och sprider budskapet med barnteater.

Den sköna fisketuren förvandlas plötsligt till livsfara eftersom mannen saknar flytväst. Och nu ligger han riktigt illa till... En scen hämtad ur barnteaterföreställningen Larmet går på Knivsta brandstation, spelad av brandmännen själva.

Det är räddningstjänsten i Knivsta som vill sprida budskapet om flytvästens betydelse och det gör man genom att spela teater för barn.

– Min förhoppning är att barnen går hem, berättar om pjäsen och börjar titta om de själva har brandvarnare hemma. Genom barnen når vi även de vuxna, säger Kristina Gissler, brandman, manusförfattare, regissör och initiativtagare till föreställningen.

Brandmän i samarbete med kulturskolan

Inte heller bör man somna ifrån köttbullarna på spisen, då kan det börja brinna. Räddningstjänsten får rycka ut och släcka de brinnande köttbullarna, men också förmana den sovande personen som till äventyrs tagit ur batteriet ur brandvarnaren.

Häll aldrig vatten på brinnande olja. Då exploderar det. En scen ur Larmet går. Foto: SVT

Det är urpremiär. Sex brandmän agerar själva på scenen, ackompanjerade av kulturskolans elever och lärare. Kristina Gissler har arbetat på scenen förut och nu tar hon sina gamla färdigheter till sin nya arbetsplats.

– Jag har arbetat som artist och att få använda sig av de kunskaperna här på brandstationen känns fantastiskt, säger Kristina Gissler.

Vad gör ni om larmet går?

– Då får de brandmän som är i tjänst rycka ut, vi andra fortsätter spela teater, säger Kristina Gisslaer.

TV: Se hela inslaget här

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer