Myndighet slår larm – kommunerna missar ofta grov välfärdsbrottslighet

Uppdaterad
Publicerad

En ny rapport av Brottsförebyggande rådet, Brå, konstaterar att kommunernas kontrollsystem ofta missar allvarlig välfärdsbrottslighet.

– Man är väldigt beroende av tips från klienter och brukare, säger Brå:s utredare Johanna Skinnari.

Myndighetens kartläggning baseras på intervjuer med tjänstemän samt ett hundratal välfärdsbrott som upptäckts i Sveriges kommuner och regioner. Det handlar om allt från brottsliga upplägg till mer omfattande former av överutnyttjande.

Frågan har blivit högaktuell i Uppsala kommun den senaste veckan, efter misstankar om allvarligt fusk inom Attendos hemtjänst. I det fallet upptäcktes oegentligheterna tack vare ett tips. Enligt Johanna Skinnari behöver man bli bättre på att själv upptäcka välfärdsbrott.

Attendofusket

– Det är få kommuner och regioner som själva arbetar upp ärenden, det är ganska slumpbetonat vad man upptäcker, säger hon.

Tjänstemän kritiska mot LOV

Intervjupersoner i rapporten anser att LOV-systemet, som innebär att hemtjänstföretag fritt kan etablera sig på marknaden så länge man uppfyller vissa krav, har underlättat för oseriösa aktörer. Kritiken handlar främst om att de lämplighetsprövningar som görs av privata bolag inte fångar upp alla oseriösa aktörer, eftersom kraven för att få utesluta en aktör är högt ställda.

– Vår data berättar inte vilket system som är bättre än något annat, man kan se att felaktigheterna i LOV och LOU är ganska lika. Det handlar snarare om ersättningsmodellerna än avtalsform, menar Johanna Skinnari.

I klippet får du veta vilka åtgärder som Brå föreslår för att komma åt välfärdsbrotten.

Om rapporten

Brå har kartlagt felaktiga utbetalningar från kommuner och regioner till företag och föreningar. Det är den första rapporten av sitt slag.

I rapporten analyseras också hur kommuner och regioner arbetar med att förebygga och åtgärda felaktigheter, samt hur dessa välfärdsbrott hanteras inom rättsväsendet.

Undersökningen baseras på intervjuer med 166 personer, en analys av 97 ärenden och en enkät riktad till landets alla kommuner.

Resultatet visar bland annat att regioner och kommuner har svårt att identifiera brottsliga aktörer som är verksamma inom välfärden.

LOV och LOU

  • Den 1 januari 2009 trädde lagen om valfrihetssystem (LOV) i kraft.
  • Lagen är ett alternativ till lagen om offentlig upphandling (LOU).
  • Den reglerar vad som gäller för kommuner och landsting som vill konkurrenspröva kommunala verksamheter.
  • Valet av vård- och omsorgstjänster överlåts till brukare eller patient.
  • Alla får samma ersättning av kommunen/landstinget för samma verksamhet.
  • Det är frivilligt för kommuner att införa valfrihetssystem men obligatoriskt för regionerna inom primärvården

Källa: TT och Upphandlingsmyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attendofusket

Mer i ämnet