Torkan och kylan drabbar skörden av vallen vilket ställer till det med problem för bönderna. Foto: TT

Dålig skörd av betesfoder – bönderna drabbas

Uppdaterad
Publicerad

Det kalla och torra vädret påverkar skörden av vallen och nu riskerar det att bli brist. De som drabbas värst är mjölk- och nötköttsbönder, men även hästägare som i vanliga fall producerar eget foder till sina djur.

Det riskerar att bli brist på vall i länet. Vall är en blandning mellan gräs och klöver som främst blir till höoch foder till djuren. Torkan och kylan drabbar dock skörden av vallen, vilket ställer till problem för bönderna.

”Växer i princip ingenting”

– Just nu växer det i princip ingenting. Det är ju torrt, och grundvattennivåerna är låga. Normalt sett lever vallen på nederbörden, men här har ju regnet räknats till handfull millimeter den senaste månaden, säger Per Pettersson, ordförande i Lantbrukarnas Riksförbund i Mälardalen.

Mjölk- och köttbönder drabbas värst

De som drabbas värst är mjölk- och nötköttsbönder, men ävenhästägare som i vanliga fall producerar eget foder till sina djur. Nu får de köpa foder från andra delar av landet.

Uppsala,Enköping, Östhammar och Tierp är de största områdena i länet somodlar vall. I Uppsala finns 13.205 hektar slotter- och betesodling som utnyttjas. Därefter kommer Östhammar med 7.960 hektar, följt av Enköping med 7.828 hektar och sist Tierp med 6.290 hektar.

”Varierat jordbruk brukar fungera bra”

Per Petersson menar att kusten är värst drabbad.Han lyfter samtidigt fram att de lantbrukare som ägnar sig åt fleratyper av grödor förmodligen inte har anledning till oro.

– Sysslar man med jordbruk diversifierat och har vete, havre, korn, vall och oljeväxter så är det alltid något som både går riktigt bra och något som går ganska dåligt. Om man bara har det lite diversifierat så brukar det fungera ganska bra ändå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.