Foto: SVT

Brittiska varianten dominerar helt – smittar långt innan symptom

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiska varianten av coronaviruset är nu helt dominerande i Uppsala län. Eftersom varianten är väldigt smittsam väntas spridningen fortsätta öka under de närmsta veckorna. Och något som oroar experterna är att det så kallade R-talet ligger över 1.

Smittspridningen ökar mycket snabbt i hela länet med undantag för Enköping och Östhammar. En av faktorerna bakom det är att nästan alla fall i regionen är den brittiska varianten av viruset. En variant som är mer än dubbelt så smittsam som den variant som var vanligast i Sverige tidigare.

– Det är en ökning både i antal fall per invånare men också vad gäller andel positiva provsvar. Så det är en kraftig smittökning i hela regionen nästan, säger Mats Martinell, medicinskt ledningsansvarig på provtagningsenheten.

Coronaviruset i Uppsala

Extra koll på sydafrikansk variant

Någonstans mellan 5 och 10 procent av fallen i Uppsala är den sydafrikanska varianten B 1351. Resten är den brittiska.

Smittskyddet och smittspårarna håller extra koll på den sydafrikanska varianten eftersom det finns misstankar om att vaccinet inte skyddar lika bra mot den.

R-talet över ett

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet