Tre personer band fast och rånade tre personer i deras hem i Bålsta. Foto: TT

Bröt sig in mitt i natten – rånade med yxa och pistol

Uppdaterad
Publicerad

Två män i 20-årsåldern döms för rån efter att en natt i december förra året ha brutit sig in i ett hem och hotat tre personer med yxa och ett pistolliknande föremål. En av männen döms också för människorov efter att under hot ha tvingat ett av offren köra de nu dömda från platsen.

Händelsen inträffade i mitten av december förra året på en adress i Bålsta. Vid rånet hotade de två männen, som är i 20-årsålder, offren med yxa och ett pistolliknande föremål.

Vid dådet hotade männen till sig värdesaker, bankkort och pengar. De tre offren tvingades även föra över pengar till de nu dömda.

Den mest drivande av de två har både riktat pistolen [kolsyretyp red. anm.] mot offers huvud, samt riktat en yxa mot offren – med syftet att tvinga dem överlämna ting av värde. Offren bands även fast under rånet.

De båda nu dömda var också maskerade under rånet. En av männen bar även en skottsäker väst.

Rån och människorov

Uppsala tingsrätt dömer de två för rån. En av dem döms också för människorov efter att under hot ha tvingat ett av offren att köra iväg duon till en annan plats efter rånet. En av männen döms också för bilstöld vid ett annat tillfälle.

Den ena får 2 års fängelse och den andra 2 år och 8 månader. Ytterligare en tredje person var med vid dådet, men frias då tingsrätten bedömer att hen inte var drivande eller delaktig i brotten.

De dömda männen ska även betala skadestånd till offren. På vardera omkring 30.000 kronor per målsägare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.