Daniel Wikdahl, presstalesperson vid polisens Region mitt, berättar att munskydd är en ny företeelse när kriminella begår brott. Foto: SVT

Munskydd har blivit brottslingarnas nya maskering

Uppdaterad
Publicerad

Användandet av munskydd har blivit en del av kriminellas strategi att dölja sina ansikten. Att maskera sitt ansikte är inget nytt för brottslingar, men polisen ser att det nu även används vid åldringsbrott.

Polisen har ingen statistik men ser allt oftare i anmälningarna att brottslingarna använt munskydd vid gärningen.

– Det handlar om både person- och egendomsbrott. Det som skiljer sig mot hur brottslingar maskerar sig i vanliga fall är att munskydd även används vid åldringsbrott. Att någon lurat sig in hos en äldre person och dolt sitt ansikte med munskydd har vi inte sett förut, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson vid polisen i Uppsala.

Rånade butik

En av dem som utsatts är butiken Fannahandlaren i Enköping. Butiken drabbades nyligen av ett knivrån där den misstänkte gärningsmannnen bar munskydd.

– Förut reagerade jag alltid när någon kom in med mask, men nu i coronatider är man van och det gör att man inte reagerar lika snabbt. Man hinner inte larma på samma sätt, säger Ulf Lindblom, ägare till Fannahandlaren.

Hur tänker du när du ser nån med munskydd nu ?

– Jag tänker mer på det inne i butiken och framförallt om de har huvor uppfällda. Den kombinationen, munskydd och huva, gör att jag tittar extra till följd av rånet, hjärnan går igång och man är mer spänd.  Jag hoppas att pandemin tar slut snart, säger han.

Hör polisens presstalesperson i klippet ovan

Exempel på där munskydd använts. En gärningsman tar ut pengar med ett stulet bankkort i Fagersta. Foto: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.